MIJN KWEEK MET DE STAARTMEES (Aegithalos caudatus) door B. Doddema
Van een goede kennis uit Duitsland kocht ik in september 2008 een koppeltje staartmezen. Het verschil tussen pop en man was bijna niet te zien. De pop was iets kleiner en korter dan de man. Ik zette het koppel in een vlucht van 2 x 3 x 1 mtr.
Ondanks het slechte weer waren de vogels in topconditie. De hele winter zaten zij buiten zonder nachthok. De kooi was wel overdekt met doorzichtige golfplaat.
Ik voerde universeel voer, krachtvoer, meelwormen, buffalowormen en pinky’s.
Al vroeg in het voorjaar van 2009, zo rond half maart, begon de man met baltsgedrag. Half vliegend, half zwevend, zeilde hij door de kooi, van de pop naar een conifeer, met een gedroogde grashalm in de snavel.
Een dag later waren ze al aan het nestelen. Ik zocht spinrag, waar de vogels dankbaar gebruik van maakten. Drie dagen later was de buidel klaar: het was een prachtige en kunstige buidel van ca. 20 cm., hangend in een conifeer. Als je niet beter wist zou je denken dat iemand hem er kant en klaar neergehangen had.
Twee dagen later – op 21 maart - controleerde ik het nest en daar lag het eerste eitje al. Op 8 april – ik kon mijn ogen niet geloven – lagen er 16 eitjes in het nest. De ouders losten elkaar zelden af; het mannetje voerde de pop op het nest. Het enige wat de pop deed was het nest corrigeren, van binnenuit.
Op 22 april controleerde ik wederom en tot mijn verbazing zag ik allemaal kopjes. Tellen was er voorlopig niet bij; ik moest wachten tot er geringd kon worden.
De eerste jongen ringde ik met zes dagen, twee dagen later ringde ik de rest met 2,3 mm.
In totaal 16 stuks.
De eerste vijf dagen voerde ik rode muggenlarven; buffalowormen waren m.i. te groot. Ik kreeg gelijk: de jonge staartmezen groeiden als kool. Geen buffalo’s of meelwormen dus de eerste vijf dagen.
Na 18 dagen vlogen de eerste jongen uit en een dag later de rest. Het paartje had het druk met voeren, maar er was voer in overvloed. Dat was ook de reden dat de pop na vijf dagen al weer een nieuw eitje legde. In totaal legde ze er toen elf en ze kwamen allemaal uit!
In totaal dus 27 jongen van een koppel staartmezen!
Resumé: het soort voeding vind ik zeer belangrijk: universeel voer, krachtvoer, meelwormen, buffalowormen en pinky’s. En als er jongen zijn: rode muggenlarven.
|