Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker

Kweekverslag

Terug naar overzicht

MIJN HOBBY; VERSLAG OVER DE KWEEK 2023

Tekst en foto’s Jelte Hanenburg

Het begin
Ik (Jelte Hanenburg) ben negentien jaar en dit is mijn verhaal. Ongeveer vijftien jaar geleden begon het allemaal voor mij. Mijn pake (opa) had altijd duiven op de boerderij en ik was daar niet weg te krijgen. Wij aten elke vrijdag bij mijn pake en beppe )oma) en na het eten ging ik altijd gelijk naar de duiven. Toen ik vijf jaar werd, kreeg ik vijf lachduiven van mijn vader. De man, van wie we de duiven kochten, zei dat de lachduiven wel bij de kippen in het hok konden. Helaas kon dit niet samen en kwam er thuis een tweede hok voor de lachduiven. Na een tijdje gingen de lachduiven eruit en kwamen er tropische vogels. In de volière zaten zebravinken, kanaries, diamantduiven en Japanse kwartels. Op dit moment rolde ik steeds meer in deze geweldige hobby.

Mijn eerste connectie met wildzang
Mijn vader was en is helemaal weg van de wildzang vogels. Ook ik werd er steeds meer verliefd op en dit resulteerde in een gekocht koppeltje groenlingen voor in de volière. Mijn vader en ik waren helemaal niet thuis in het houden van wildzang vogels en de verkoper tipte ons om ringen te halen. Zonder te googelen gingen we naar de dichtstbijzijnde dierenspeciaalzaak. Helaas kwamen wij geen stap verder, want deze ringen moesten op een speciale manier worden gehaald. Zo kwam ik terecht bij BEC. In 2013 gingen wij naar de vogelmarkt in Zwolle. Ik keek mij de ogen uit, hierdoor was ik mijn vader na vijf minuten al kwijt. Op deze vogelmarkt kochten wij vijf barmsijzen. Toen we thuiskwamen, gingen de barmsijzen gelijk in de volière. Mijn vader ging iets te langzaam de volière uit en zo vlogen twee van onze vijf barmsijzen weg.

De eerste succesvolle kweek
In 2016 hadden mijn vader en ik twee koppels goudvinken en twee kweekkooien aangeschaft. In het hok was geen ruimte meer, dus moesten we een andere plek vinden. Ik had mijn moeder lief aangekeken en haar zover gekregen dat de twee kweekkooien in de bijkeuken mochten staan. De goudvinken deden het hier goed en door het geven van meelwormen kwamen ze in conditie. Van deze twee koppels hebben wij 16 jonge goudvinken gekregen. Deze hebben we toen in één keer verkocht aan een handelaar en ik heb hier nog steeds spijt van.

Verschillende successen
De jaren hierna werden er verschillende soorten gekocht. Er werden koppels sijzen, barmsijzen, bloemputters en baardmannen 64 aangeschaft. Door gebrek aan ervaring kreeg ik, maar geen nesten van deze vogels. Dit maakte mij niks uit. Het gevoel van blijdschap, als je de vogels weer ziet vliegen, was voor mij goed genoeg. Vanaf 2019 ging het voor mij eindelijk de goede kant op. In 2019 had ik twee koppels sijzen. Eén koppel sijzen zat in de buiten volière en één koppel zat in een kweekkooi boven op zolder. Van beide sijzen kregen we in de maand april een nestje. Helaas, overleed het popje in het hok en gingen de jongen ook dood. Het andere koppeltje kreeg de jongen wel groot en we hadden dat jaar 12 jonge sijzen op stok groot gekregen. Dit was voor mij een prachtige ervaring. In 2021 kochten we een nieuw koppel barmsijzen. Dit koppel ging in een kweekkooi en op 17 februari 2021 kwamen de eerste twee jongen uit het ei. Een dag later hadden we vier jongen uit de vier gelegde eieren. We hebben van dit koppel in totaal 14 jongen gekregen. Van de andere vogels kregen we helaas geen jongen, maar dit waren we nu al gewend. Bij ons heerst de vloek dat we elk jaar van één soort jongen krijgen. In 2022 kregen wij een nieuw hok en dit betekende dat mijn oude volière weg moest. Ik had er voor gekozen om bijna alle vogels weg te doen en voor de overgebleven vogels werd een nood volière gemaakt. Dit jaar kregen we twee nestjes van de baardmannen, hiervan kreeg ik een stuk of 6 jonge baardmannen op stok.

Het kweekjaar 2023
In de zomervakantie van 2022 was de nieuwe volière klaar, maar wij vonden deze alweer snel te klein. In februari 2023 heeft mijn vader de volière een meter breder en een meter langer gemaakt. Nu pas was ik iets meer tevreden, want de volière is naar mijn idee altijd te klein. De binnen volière is opgedeeld in twee delen, waarbij het middenschot er in de winter uit kan. Het kleinste binnen hok is 170x105x220 cm. Het andere binnen hok is 80x105x 220 cm met daarbij nog een deel van 85x125x220 cm. De buiten volière is 5,35x2,30x2,15 m Deze is ook opgedeeld in twee delen en in de winter kan de deur eruit, waardoor het één grote buiten volière wordt. De volière is helemaal naar mijn wens en voor mij kon het kweekseizoen niet snel genoeg beginnen.

De Noorse goudvink
Mijn vader en ik wilden graag weer een koppeltje goudvinken kopen. In december 2022 vond ik een kweekkoppel van 2020. We hoefden er niet lang voor te rijden, dus dat scheelde. De vogels zaten bij deze man verwarmd, dus moesten ze voor de winter wel naar boven. In het hok zat nog een nestkast en voor mij kan het kweekseizoen nooit snel genoeg starten. Eind februari deed ik er voor de grap een paar kokos sliertjes in en verstopte ik me achter een kleed dat er hing tegen het stof. Zo zagen de goudvinken mij niet en kon ik het koppel observeren. Ik werd verrast, want de man goudvink nam het kokos mee naar het nest. Op 1 maart hadden we dan ook al vijf blauwe eieren in het nest. Deze waren alle vijf bevrucht, maar zijn nooit uitgekomen. Misschien was de luchtvochtigheid te laag op zolder? Hierna zijn de goudvinken naar de buiten volière gegaan en al snel kwam er een tweede legsel. Hiermee hadden we meer succes, want op 24 mei 2023 kon ik drie mooie, gezonde goudvinken ringen. Dan ga je ervanuit dat het derde legsel weer zo’n groot succes is, maar wat mijn vader ook altijd zegt, het zijn en blijven levende dieren. Bij het derde legsel zijn alle vijf jongen uitgekomen, maar de dag erna zaten er geen jongen meer in het nest. Op het moment van schrijven heb ik toch één man en twee poppen groot kunnen brengen.

De Europese vink
In de zomer van 2022 kochten wij een koppeltje heggemussen, maar deze man had ook een vink pop te koop. Dit leek ons ook wel leuk, dus kwamen we thuis met drie nieuwe vogels. De pop hadden we, dus was het een kwestie van wachten totdat er een vink man op Markplaats kwam. Tot mijn verbazing waren we al april en hadden we nog geen vink man, maar de pop had wel al een nest gemaakt. Op 23 april 2023 vonden we eindelijk een vink man van 2022. De volgende dag was het ook al raak, want het eerste ei lag al in het nest. Na 14 dagen kwamen er vier van de vijf eieren uit. Mijn allereerste keer met het kweken van de Europese vinken, dus voor mij een prachtig moment. Een paar weken later kregen we nog een nestje, waar weer vier jongen uitkwamen. Door een onverwachtse regenbui is er één jong overleden. Als ik nu naar de volière kijk, zie ik zeven prachtige wildkleur vinken vliegen. Voor mij een mooi succes en eentje waar ik zeker trots op kan zijn.

De groenling
Zoals eerder verteld, waren mijn allereerste wildzang vogels een koppel groenlingen. De groenling heeft natuurlijk een speciaal plekje in mijn hart. Op Markplaats zocht ik nog een zwartkopsijs pop. Uit Emmen konden wij er eentje voor een mooie prijs halen. Deze vriendelijke man had ook een koppel groenlingen te koop. Na lang overwegen op de heenweg hebben we dit koppel toch meegenomen naar huis. Het koppel klikte goed met elkaar en op zondag 9 april 2023 kregen we het allereerste ei. De dagen erna wachtte ik in grote spanning en op maandag 24 april 2023 was het eindelijk zover. Er lagen jonge groenlingen in het nest. De ouders voerden goed en van het eerste legsel heb ik drie jongen op de stok gekregen. Zo voorspoedig het eerst legsel ging, was dit wel een ander verhaal met het tweede legsel van het koppel groenlingen. Het eerste deel van de twee ronde ging perfect. De pop zat op vijf bevruchte eieren te broeden en de jongen konden elk moment uitkomen. Op woensdag 31 mei 2023 kwam het eerste jong uit, maar de volgende dag lag er één jong in het nest en drie eieren. Ik miste dus een jong of een ei. Helaas ging dit door tot het laatste jong. Ik had dit nog nooit meegemaakt, maar tot mijn verbazing zag ik in de avond twee jongen van de baardmannen onder de groenling pop zitten. Ik ga ervanuit dat de baardman jongen per ongeluk de groenling jongen eruit hadden gegooid. Zulke dingen horen erbij als je een gezamenlijke volière hebt. Gelukkig liep het derde legsel voor[1]spoediger en kwamen er op 27 juli 2023 drie jonge groenlingen uit. Helaas is er één jong nog voor het ringen overleden. De andere twee kregen voldoende aandacht en vlogen twee weken later uit. Deze twee jongen zijn mooi door de rui gekomen en het zijn twee prachtige vogels geworden.

De baardman
De volière is verdeeld in twee delen, daarom heb ik in beide delen één koppel baardmannen. Het eerste koppel is van 2020 en het tweede koppel heeft een pop van 2021 en een man van 2018. Voor het gemak gebruik ik in de rest van het kweekverslag; koppel één en koppel twee.

Eerste legsel
De baardmannen begonnen dit jaar laat met broeden, omdat we een nat voorjaar hadden. In de eerste week van april kregen we van beide koppels het eerste ei. De beide koppels hadden binnen een nest gemaakt, dus ik hoefde niet bang te zijn voor de regen. Op woensdag 20 april 2023 kwam het eerste jong van koppel één uit en de andere dag had koppel twee ook jongen. Het eerste koppel had vijf prachtige jongen en het tweede koppel had 3 jongen in het nest. Helaas, verliet het eerste koppel de jongen en gingen ze aan de slag met een tweede nest. Ik ben in het kweekseizoen gelukkig heel vaak bij de vogels, hierdoor kon ik twee van de vijf jongen nog redden. Ik heb deze twee jongen onder het koppel twee geplaatst. De jongen werden goed gevoerd en groeiden als kool. Op 30 augustus 2023 vloog het eerste jong uit.

Tweede legsel
De twee koppels konden niet wachten en op maandag 8 mei 2023 had het eerste koppel alweer jongen, die waren op 26 april alweer aan het broeden na hun eerste mislukte poging. Het tweede koppel had alweer een nest gemaakt en het eerste ei was een feit. De jongen van het tweede koppel zijn op 24 mei 2023 uitgekomen. Het tweede legsel was een groter succes, want van de koppels had ik in totaal negen jongen op de stok gekregen. De vogels zijn goed door de rui heen gekomen.

Derde legsel
De baardmannen hadden er zin in, want op 8 juni hadden beide koppels alweer een nest met twee eieren. Ik merkte dat de jongen van de twee vorige legsels steeds meer bij de broedende ouders gingen zitten. Ik vertrouwde dit niet, want straks gingen de eieren misschien kapot. Toen heb ik ervoor gekozen om een paar van mijn baardmannen te verkopen. De jongen kwamen uit en groeiden en groeiden. Van het derde legsel heb ik drie van de 10 jongen overgehouden. In de eerste paar dagen zijn er een paar dood gegaan en op het moment tussen het uitvliegen en ruien gingen er ook twee dood.

Vierde legsel
Het werd al laat in het kweekseizoen en de meeste vogels hadden al drie rondes gehad. Ik ging ook bijna op vakantie, dus ik had alle nestkasten eruit gehaald, waar geen jongen in zaten. Zodat ik met een gerust hart op vakantie kon zonder te denken aan het ringen van de vogels. Alleen was ik één ding vergeten, wat bij mijzelf ook nog nooit was gebeurd. Vogels kunnen ook nesten maken zonder een nestkast. Op een mooie zomerse dag deed ik in de ochtend mijn rondje langs de vogels en tot verbazing kon ik mijn baardman pop van het eerste koppel niet vinden. Na een zoektocht van een paar minuten in de volière had ik mijn hoop al opgegeven. Ik wilde de volière uit, maar kreeg de schrik van m’n leven. De baardman pop vloog in één keer omhoog en ze wilde mij aanvallen. In de hoek van de binnen volière had ze een nestje gemaakt met al vier eieren. Prachtig, maar hoe moest ik dit nu doen met de vakantie. De jongen kwamen drie dagen voordat ik op vakantie ging uit en mijn vader kwam twee dagen nadat ik weg zou gaan weer thuis. Ik heb ze drie dagen heel veel gevoerd en op de derde dag geringd. Toen mijn vader thuis kwam zaten er nog twee ringen om en hij kon de andere twee gelukkig nog ringen. De jongen zijn alle vier door de rui gekomen en ik ben zeer blij met de twee mannen en twee poppen.

Eind van het kweekseizoen
Na jaren had ik eindelijk een kweekseizoen met meerdere jongen van verschillende soorten. Als ik terugkijk op dit kweekseizoen 2023, ben ik zeer tevreden met het eindresultaat. Dit jaar heb ik maar liefst 33 jongen op de stok kunnen krijgen. Hopelijk mag ik nog jaren genieten van deze prachtige hobby.

Jelte Hanenburg