Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

GROENVOER GEZOND VOOR MENS EN VOGEL: VOGELMUUR door: Jos Smeyers

Na de hanenpoot van vorige keer willen we het nu hebben over vogelmuur.

De Latijnse benaming is Stellaria, wat kleine ster betekent, een verwijzing naar de stervormige bloemvorm. Vogelmuur is één van de vele soorten muur. Er zouden zo’n 175 soorten bestaan, waarvan er 9 te vinden zijn in België.

Het is een lage, éénjarige plant uit de anjerfamilie. De bloeitijd loopt van januari tot december. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slechts één wortelstelsel. De 3-40 cm lange stengels zijn groen of rood. De bladeren zijn groen, eirond met een spitse top, en vaak gesteeld. De bloemknop is sterk behaard.

Je kan het overal vinden en het blijft groeien zolang het niet sneeuwt. En het zit vol voedingsstoffen. Naast eiwitten, koolhydraten, vezels en mineralen zou het rijk zijn aan vitamine A en C, bevat ook kalium en magnesium.

Je kan het rauw eten in salades, maar het is ook lekker in soep of in hutsepot en in roerbakgerechten. Het smaakt een beetje zoals veldsla en ongekookte prinsessenboontjes. Je kan het klaarmaken zoals spinazie.

In de geneeskunde wordt het ook gebruikt. Het kruid werkt verzachtend, afkoelend en ontsteking werend. Het wordt in de fytotherapie gezien als het beste kruid om jeuk te weren. Deze werking lijkt door de wetenschap niet te kunnen worden bevestigd maar in de praktijk is vogelmuur vaak het enige werkende middel bij huidirritatie en jeuk. Daarom wordt vogelmuur verwerkt in zalven die gericht zijn op het verdrijven van jeuk. Meer hierover kan je vinden op https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ gezonde-voeding/123556-de- geneeskracht[1]van-vogelmuur.html

Wie vogels houdt doet er goed aan te zorgen dat er vogelmuur in de tuin groeit. De vogels zijn er gek op, je hoeft het enkel maar in de volière of kweekhok te gooien. Ze eten zowel de blaadjes als de bloemknoppen en/of zaadjes. Wel nooit overdrijven en regelmatig verversen. Ook gedroogde vogelmuur kan je aanbieden als nestmateriaal, het zou zelfs een goede invloed hebben om bloedluizen en ander ongedierte weg te houden.

 

Tot de volgende. Jos Smeyers