Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

NOODKLOK WEGROVEN STEENUILEN JONGEN

Brabants Landschap, 8 juni ‘15 in Vara’s Vroege Vogels

Het Brabants Landschap luidt de noodklok over het wegroven van jonge steenuilen uit nestkasten. Dat meldden ze afgelopen vrijdag op hun website.

Opengebroken

Er was al een tijdje het vermoeden dat jonge steenuilen uit de nestkasten werden geroofd die het Brabants Landschap had opgehangen. De stichting plaatste op een aantal kasten een slot, maar ook die werden opengebroken.

Probleem

Het houden van kooivogels is niet verboden, het weghalen uit de natuur wel. Volgens de stichting ligt hier het probleem, omdat bijna geen enkele Europese vogelsoort gefokt kan worden. Wilde vogels moeten telkens uit hun natuurlijke omgeving gehaald worden om verhandeld te kunnen worden op internet en op beurzen.

Actie

Het Brabants Landschap wil dat er actie ondernomen wordt. Volgens hun moet de overheid strenger optreden tegen bepaalde vogelsoorten in kooitjes. "Er zou een lijst moeten worden opgesteld van vogels die onmiddellijk uit gevangenschap moeten worden verlost", meldt de stichting. Het is dus de hoogste tijd dat de staatssecretaris van EZ, die over natuur gaat, nu snel komt met een lijst van vogels die niet meer gehouden en verhandeld mogen worden. Op Werelddierendag, 4 oktober 2015, overhandigen Natuur- en Milieufederaties een petitie tegen Wildlifecrime aan de Tweede Kamer. Teken de petitie onder de link *************

Bij het lezen van bovenstaand bericht met daaraan gekoppeld een link om de petitie tegen het houden van deze vogels te ondertekenen, sloegen bij mij, zeker niet onbekend in de vogelwereld, bijna de stoppen door. Waarom ????

Let wel: ik ben pertinent tegen het uit de natuur halen van wilde vogels !!!!!!!

a) Kwekers van deze uiltjes kweken zoveel jongen dat ze bijna aan de straatstenen niet meer kwijt te worden zijn. Het verhaal dat er niet mee gefokt kan worden is grote onzin.

b) Kwekers willen deze jongen niet omdat bij controles op hun hokken DNA monsters genomen kunnen worden van de oude en jonge vogels om de benodigde Cites papieren voor de jonge vogels te kunnen verkrijgen. Klopt dit niet dan hebben zij een dik probleem.

c) Steenuiltjes zijn in gevangenschap zo wijd verbreid dat het geen enkele moeite kost om aan onverwante vogels te komen om inteelt te voorkomen.

d) Wat wil men doen met vogels die “uit hun gevangenschap” worden verlost ??? Loslaten gaat niet want zij zijn in gevangenschap gefokt en overleven niet in de natuur, omdat zij niet met levende prooidieren om kunnen gaan. Naar de gaskamer dan ??? Naar dierentuinen slijten gaat ook niet want die hebben er meer als genoeg.

Advies aan Brabants Landschap en soortgelijke organisaties

a) Schilder niet alle vogelkwekers af als halve criminelen, het zijn echte vogelliefhebbers.

 b) Zorg voor meer toezicht op deze kasten want daar krijgen jullie de nodige subsidie voor.

c) Screen de vrijwilligers eens goed die belast zijn met het ophangen van de kasten, zij weten precies waar die zich bevinden want dat zal heus niet langs de openbare weg zijn maar steeds op goed verborgen plaatsen in het nagenoeg onbewoonde gebied.

d) Stop met het steeds maar opnieuw aanbieden van alle mogelijke petities om de indruk te wekken actief met natuurbescherming bezig te zijn terwijl er nooit eindresultaten te melden zijn of althans nooit gepubliceerd worden.

e) Stop met de publicaties van artikelen die steeds weer blijk geven dat er geen kennis van zaken aanwezig is maar alleen ingespeeld wordt op de emotionele gevoelens van het grote publiek dat ook geen kennis van deze zaken heeft.

Toegevoegde tekst: Jeu Smeets ( jesme40@home.nl )