Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

BEC ONTMOETINGSDAG 2022

 

Tekst en foto’s: BEC redactie

In BEC-INFO 4, 2022 werden leden en vrienden van de BEC uitgenodigd voor een ontmoetingsdag op zondag 27 november ’22. Op het programma stond een voordracht over bijen, wespen en hommels. Na de voordracht, na de lunch konden in een aparte zaal veel vogels bekeken, verkocht, gekocht en geruild worden. Bij binnenkomst in de zaal reikte Toos Klomp de bezoekers een lunchbon uit. Bezoekers konden zich bij binnenkomst melden bij een tafel met verleidelijk gebak. Naar keuze met koffie of thee. Door BEC geschonken.

Veel belangstelling

Deelnemers aan de ontmoetingsdag 2022 werden gevraagd zich vooraf aan te melden in verband met de (eveneens) gratis lunch. Aloys Verhoeven en Bertus Schellekens (BEC bestuur) meldden dat zich 102 deelnemers aangemeld hadden.

 Bertus, tevreden glimlachend, “We hebben twee afmeldingen gehad.” Vaak gehoord op deze gezellige en ook leerzame dag “Hoe gaat het met jou? Welke vogels heb je? Goed gekweekt dit jaar?” Zo’n dag bevestigt dat het houden en kweken van vogels niet onbelangrijke sociale aspecten kent. Positief. Vogelkwekers zijn geen eenzame fanaten die thuis alleen maar met hun vogels bezig zijn. Vogels houden is een sociale hobby. Uit de grote toeloop moet geconcludeerd worden dat BEC leden niet alléén belangstelling hebben voor vogels maar ook voor natuur zoals insecten als bijen, wespen en hommels.

Bijen producten

Van 11.00 tot ca. 13.00 uur verzorgde Leo Hendriks, voorzitter van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius uit Veldhoven, zijn voordracht voor een zeer goed luisterend publiek dat zinvolle vragen stelde. Leo Hendriks gaf daarop duidelijke antwoorden. Zijn uitleg over solitaire bijen, honingbijen, wespen, hommels en hoornaars was boeiend om naar te luisteren. Waar leven die volken, wat is hun levensdoel, op welke manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan het voortbestaan van planten, bloemen, bomen, groenten en vruchten? Een onmisbare bijdrage aan biodiversiteit. Halverwege de voordracht kwam een stekelig onderwerp aan bod; wat met bijensteken? Vooraf een geruststellend bericht: bijen, wespen, hoornaars en hommels steken alléén als ze zich bedreigd voelen. Leo Hendriks: “De angel van een bij heeft weerhaken. De angel met het gifzakje blijft in de gestoken huid achter. Pak de angel niet met twee vingers vast, want dan druk je het gifzakje leeg. Probeer de angel uit de huid te wippen.” Van de honingbij kent men in Nederland een drietal rassen. De bij verzamelt nectar en stuifmeel; hommels zijn vooral plantenbestuivers. Daarom zijn ze behaard. Voor bestuivende insecten – bijen

, hommels en wespen – is biodiversiteit in hun leefomgeving erg belangrijk (geldt ook voor vogels). Op het platteland is die biodiversiteit nagenoeg verdwenen, door de ontwikkeling van monoculturen in de akkerbouw. Imkers zetten hun bijenkasten daarom meestal in en rondom (groene) dorpen en steden. Voor vogelkwekers van belang zijn de bijenproducten; honing, propolis, stuifmeel en darren.

Uitdaging:

welke BEC-leden willen hun ervaringen met bijenproducten en vogels met anderen delen? Maak een kort bericht aan redactie@bec-info.com. We laten uw ervaringen graag in de

 volgende BEC-INFO verschijnen.

 

Vogelbeurs

De beurs, in het kader van ‘van liefhebber naar liefhebber’, trok veel belangstelling. Het moet vermeld worden dat de vele aangeboden vogels in keurige kooien zaten, dat het zeer gezonde vogels leken en dat de soortenvariatie groot was. Gelukkig niet uitsluitend Europese zaad- en insectenetende vogels maar ook soorten die passen in het BEC kader van verwante soorten, zoals kardinalen, exotische sijzensoorten en exotische kernbijters. Oók hier gehoord: “Het wordt er niet gemakkelijker op gekweekte vogels te verkopen of te ruilen. Na advertenties op internet word je soms aangemerkt als vogelhandelaar. Een reden temeer om juist nu vogels op kwaliteit te kweken. Op de tafels bij de vogels op de BEC beurs een keurige brief met naam van de verkoper, zodat u weet van wie u koopt. Slim!