Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

BEC SHOW 2018 door: Lou Megens

Je kunt een prachtig draaiboek maken van activiteiten die uitgevoerd moeten worden, netjes opgesplitst in deeltaken, verantwoordelijkheden en een tijdlijn met deadlines. Maar calamiteiten en absentie kunnen roet in het eten gooien. En natuurlijk moet in hoofdlijnen wel degelijk vastliggen wat er moet gebeuren, beschikbare ruimte, mankracht en niet te vergeten inzenders zijn belangrijk. Maar een ding is het allerbelangrijkste en laat zich nauwelijks sturen; teamgeest! Dat is een vereiste om van een show een uitmuntende show te maken. De bereidheid om samen te willen werken, dingen voor elkaar te willen doen in plaats van vliegen af te vangen. Het team wat zich inzet voor het welslagen van deze showruimte heeft in deze elf dagen (opbouw, show en afbreken) geen onvertogen woord laten horen. Integendeel, er wordt volop gelachen, hard gewerkt maar ook met veel plezier samen gewerkt. Er zijn meerdere “hands on” geweest, maar het kernteam bestaat uit; Rinus, Ad, Henk, Vincent, Stefan en Lou. Iedereen heeft zo zijn eigen specialiteiten en past perfect in dit team waarvan de meeste elkaar maar één keer per jaar zien. Zonder anderen te kort te willen doen is er één “primus inter pares” (Wikepedia: leider onder zijn gelijken, betekent dat een lid van een groep dezelfde rechten heeft als alle anderen, maar toch een verhoogd aanzien heeft). En dat is Rinus van den Heuvel, als een spin in het web voelt hij alles perfect aan en niets is hem teveel gevraagd. Zonder Rinus zou de show er veel minder uitzien, als er al een show kwam! Tientalen keren per dag wordt hij geroepen als er een probleempje is of gereedschap nodig is. Nooit zie je hem ongeduldig!

Het inrichten van de vitrines met een correcte biotoop voor de vogels is veel mensen te veel gevraagd. Men durft niet, of denkt dat het niet goed genoeg zal worden. Als je vogels voor de show instuurt, heb je de keus om zelf de vitrines in te richten of het team dat te laten doen. Het is natuurlijk veel mooier als je dat zelf doet! Dan is de variatie groter. Materialen voor de inrichting zijn in ruime mate voorhanden. Speciaal compliment aan Stefan, die na zijn normale werk overdag, in de avonduren zijn vitrines in kwam richten! Ad is er schijnbaar altijd, wanneer ik ook kom, Ad is er al. Geduldig, zorgzaam en zijn werk met hart voor de vogels uitvoerend.

Op donderdag (dag voor de opening) worden de laatste afwerkingen gedaan, de vogels zitten bijna allemaal in de vitrines en alles wordt van passend voer en water voorzien. Een aantal inzenders heeft eigen voer aangeleverd en dat moet natuurlijk verstrekt worden aan de juiste vogels. Alle frontjes en alle deurtjes worden met bundelband verzegeld, wat voor de deurtjes dagelijks opnieuw moet gebeuren. De laatste aankleding wordt verzorgd, schilderijen worden opgehangen en alles wordt nog eens goed aangeveegd. Vanavond worden de vitrines immers gekeurd en de vogels én de biotoop vitrines van punten voorzien. Een opa loopt met zijn kleinzoon alvast eens langs de vitrines en bij iedere vitrine wil het kleine jongetje van opa weten wat voor vogel erin zit. Geduldig leest opa van de nog handgeschreven stickers op wat er staat. Ik luister toevallig mee, omdat ik de vitrines nog aan het verzegelen ben. Op een gegeven moment hoor ik; “wat is dat opa?”? Opa kijkt eens en zegt; “Stefan” Het jongetje twijfelt en vraagt nog eens aan opa: “maar welke vogel is dat dan” Opa kijkt nog eens beter en herhaalt “Stefan” Het is de naam van Stefan op de sticker van de vitrine die deze vitrine heeft ingericht, er zit een koppel boomklevers in de vitrine……

De show was weer een groot succes, vele complimenten zijn er gemaakt en de (ook virtuele) toeschouwers waren onder de indruk van de compleetheid, afwerking en mate van gedetailleerdheid. Het achtergrondgeluid van een zingende nachtegaal, in combinatie met het gedempte licht droeg bij aan een bijzondere sfeer, waar je tot rust kon komen. Ik plaatste een “sneak preview” op Facebook, nog voor de opening wat nogal wat (ook internationale) reacties opleverde; “wow”, “prachtig”, “looks very good”, “many compliments from Italy”, “that looks amazing, looking forward to seeing more photos and videos from the championship”, “ziet er sjiek uit”, “comlimenti veramente straordinaire la mini voliera”, “zag er gisteren al puik uit”, “ziet er mooi uit, hoop zaterdag te komen kijken”, “thanks for sharing”, “hartstikke leuk!”, “I think this is how all birds must be showed”, “ziet er goed uit”, “de aankleding ziet er super uit”, “ben er vandaag al geweest. Is absoluut de moeite waard om te komen kijken!”, “ziet er top uit”, “no one tops the Dutch in these things”, incredible, that’s a lot of work right there”, “stunning”, great settings, very nice”, “stunning cage designs, and the gale singing in the background is wonderful to hear”, elk jaar mooier”, “geweldig mooi ingerichte vitrines daar bij de BEC”, “mooi aangeklede vitrines”, “wat een mooie vogels en mooi ingerichte verblijven”, “zeer mooi”, “weer een mooie show”, “superb!”, “complimenti”, “gefeliciteerd met deze mooie show”, “super resultaat”, great”, “amai, amai, knap, knap, knap gedaan”, “weer een belangrijke bijdrage voor het positief uitdragen van onze hobby”, “ziet er goed uit, flink werk aan besteed. Wat een goede promotie!”

Dat is toch eigenlijk waar we als team het voor doen, de waardering en verwondering van de bezoekers, die de vogels in hun eigen biotoop kunnen zien. In ruime vitrines en volières, met volop beplanting en soms met watervalletjes en vijvertjes. De vogels in het licht, de bezoekers in het schemerduister. De vogels in de spotlichten, zo hoort het ook!

Lou Megens