Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

59e Wereldkampioenschappen Tours (Fr)

Goudvinken Piet van Beers: Goud en Zilver

Bij de COM Wereldkampioenschappen in het Franse Tours werden 23.121 vogels ingeschreven. Deze vogels werd bijeengebracht door 2826 kwekers uit 19 landen. Er werden liefst 2351 medailles uitgereikt; 910 keer goud, 774 keer zilver en 667 brons. 176 Nederlandse vogelkwekers schreven in totaal 1446 vogels in. Een van de winnaars van een gouden en een zilvermedaille is Piet van Beers. Prijzen behaalden twee van zijn goudvinken; 93 en 92 punten. Er waren bijna 120 ‘Bouvreuils pivone’ (goudvinken op z’n Frans) in Tours te bewonderen.

Door Huub Vervest

“50 Jaar geleden ben ik begonnen met een gezelschapsvolière. Wat kanaries en wildzang zoals dat toen genoemd werd. Nadien ben ik overgestapt op kleurkanaries; bruin met wit en geel. Kanaries kweken deed ik in een soort tuinhuisje. Dat staat er nu nog. Een tijd heb ik ook rode vetstof kanaries gehad. Toen we goudvinken mochten houden ben ik daarop overgegaan. Kleine vluchtjes gebouwd daarvoor. Ik Oost-Brabant heb ik twee koppels grote goudvinken gekocht. Het allereerste jaar kweekte ik daarvan 17 jongen. Het tweede jaar 16.” Vanaf die tijd, ook al weer jaren geleden, is de grote goudvink de vogel voor Zevenbergenaar Piet van Beers. Piet is voorzitter van de vogelvereniging Zanglust in Zevenbergen. “Ik vraag altijd aan alle leden hoe de kweek gaat. En wat we op onze jaarlijkse tentoonstelling mogen verwachten. Waar andere verenigingen kampen met het teruglopend aantal leden en inzendingen, groeit juist Piets’ vereniging. In 2010 bijvoorbeeld werden er ongeveer 100 Europese vogels meer ingezonden dan het jaar daarvoor.

Beginnen met kwaliteit

“De eerste grote goudvinken die ik kocht waren goede kweekvogels. Later ga je meer op tentoonstellingskwaliteit letten. Zo heb ik mooie vogels aangeschaft bij Henry Kuypers. Henry speelde goed op tentoonstellingen en heeft een hele goede kijk op vogels. Van Peter Hermes heb ik een ander koppel goudvinken overgenomen. Dat kwam van Anne Reiding. Kwaliteit ook.”

Van lieverlee heeft Piet van Beers zijn eigen stam grote goudvinken opgebouwd. Af en toe komt er nieuw bloed in zijn kooi. “Dat zijn dan wel vogels die ik zelf bij bekende kwekers uit zoek. Die hoeven voor mij geen 93 punten gehaald te hebben. Ik let op een goed vol model, een volle grote kop en een strakke pet. Het is al helemaal mooi als de man mooi dieprood en egaal van kleur is op de borst. Maar dat is een kwestie van goed opvoeren. Dat lukt mij wel. Belangrijk is, als je mee wilt doen aan wedstrijden, dat je begint met vogels die van goede tentoonstellingskwaliteit zijn. Dan komt er nog bij dat ze goede kweekeigenschappen moeten hebben.” Piet van Beers kweekt de laatste jaren met 10 koppels grote goudvinken.

“Ik heb dan per seizoen ongeveer 80 jongen. Natuurlijk heb ook ik wel eens uitval.” Blijven er 70 jongen na de rui op stok dan ben ik weer heel tevreden.

Selecteren voor tentoonstelling

Voor de tentoonstellingen worden door Piet van Beers 20 tot 25 vogels opgekooid, ongeveer evenveel mannen als poppen. “Elke vogel die onrustig is of waaraan ik wat zie dat op een keuring niet gewenst is gaat snel weer terug in de kweekbox. Zo kom ik aan mijn tentoonstellings collectie. Ik probeer steeds een 12-tal vogels in te sturen naar de tentoonstellingen. Alleen voor de eigen vereniging stuur ik meer vogels in. Naar de wereldshow in het Franse Tours heb ik maar 4 vogels ingezonden. Deelnemen aan zo’n show kost nogal wat. Het is ook maar afwachten hoe en wat je terug krijgt.”

Resultaten

Piet van Beers heeft het seizoen 2010/2011 heel goed gespeeld op diverse tentoonstellingen. “Ik begon in Hellevoetsluis. Dat was wat vroeg in het seizoen maar toch de hoogste met 90 punten.” Daarna behaalde Piet het ene kampioenschap na het andere; Studiegroep Veldhoven kampioen Enkelingen en kampioen Stammen. Vervolgens Kampioen Enkelingen op de show van de eigen afdeling in Zevenbergen. De rij kampioenschappen wordt aangevuld met kampioenschappen in de regio Moerdijk, bij de SEC in Rosmalen, in Apeldoorn en ten slotte – als afronding - Goud en Zilver bij de wereldkampioenschappen in Frankrijk. Deze prestatie heeft meer waarde als men weet dat Piet van Beers deze kampioenschappen behaalde door het insturen van slechts 4 vogels. Piet; ”Voor de deelname aan de COM kampioenschappen heb ik me laten overhalen door Toontje Dekkers. Hij speelde zelf overal erg goed met zijn groenlingen. Toontje won praktisch overal. In Tours hadden de keurmeesters blijkbaar een andere kijk op zijn vogels. Het is wel jammer dat er zo’n groot verschil is in beoordeling door de keurmeesters.”

Bij de keuring van grote goudvink mannen letten de keurmeesters onder andere op het model en het formaat, een mooie gesloten kap, de kleur rond de kap moet goed doorlopen en de vleugelbandjes moeten helder wit zijn. Een rode zweem op het rugdek – een gevolg van te veel opkleuren – is fout.

Voeding

Het voer – en dat is ook het verzorgen van vogels – is zolang de vogelliefhebberij bestaat onderwerp van vele, soms eindeloze discussies. Piet van Beers is gelukkig iemand die met beide benen op de grond staat. Het is een feit dat de voeding van grote goudvinken op dit adres eenvoudig is. Piet: “Ik koop een zaadmengsel voor mijn goudvinken waarvan ik vind dat de kwaliteit goed is. Het moet bij mij voor de grote goudvink een mengsel zijn waar van alles wat in zit. ’n Pitje, ’n lijsterbesje. Verder let ik nogal op de prijs. Het duurste hoeft niet altijd het beste te zijn. Goed is goed.” Zijn goudvinken worden altijd gerantsoeneerd gevoerd. Dat kan zoals bij Piet die behalve een paar koppels mooie grote putters voornamelijk goudvinken heeft. “Ik voer gerantsoeneerd. Met een maatschapje per dag per vogel. Alleen als de goudvinken zoals nu met meerdere bij elkaar zitten geef ik wat meer voer. Je hebt er altijd bij die niet direct op de voerbak zitten. Dan hebben die ook nog voldoende variatie.”

Het eivoer recept – buiten de kweektijd 1 x per week en in de kweek meerdere keren per dag – is niets speciaals: beschuitmeel met Aves Opfok, een hard gekookt ei (“Wel eieren van goede kwaliteit nemen.”), ’n Schepje Conditie en Megabactin, beiden Cometaves, en wat Gistocal.”In de kweektijd doe ik er dan nog wat diepvries pinkies bij, wat verse brandneteltoppen en gekiemd zaad. Omdat ik niet meer hoef te werken en vaak thuis ben geef ik dat meer keren per dag als de goudvink pop jongen heeft.” Door deze omstandigheden is Piet van Beers ook in de gelegenheid de vogels tijdens het kweekseizoen in de gaten te houden. “Ik raap de eieren en als de pop het 3e of 4e ei gelegd heeft vang ik de goudvink man er af. Die gaat in een aparte kooi.” Die kooi zet Van Beers op een tafeltje dat hij in elke vlucht heeft.

Rood opvoeren

Als de jonge goudvinken zelfstandig zijn gaan ze uit de kweekvluchten naar ruime kooien. “Na een week of vier scheid ik de jonge mannen en de jonge poppen. Jonge mannen zijn te herkennen aan een beginnende zwarte kleur onder de snavel. Vanaf het moment dat de jonge mannen apart zitten begin ik met de kleur op te voeren. Zit er dan nog een pop tussen de jongen dan krijgt die kleurvoer en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Pech.” Op een hoeveelheid eivoer van ongeveer 140 gram – zie recept hiervoor – voegt Piet van Beers 1 gram Rood Intensief toe. “Aan een potje roodvoer van 90 gram heb ik een seizoen lang voldoende. Ik koop dit potje bij de Belgische firma Ost op de tentoonstelling in Apeldoorn. Op een afgekoeld, hard gekookt ei doe ik in de mixer 1 gram van dit poeder. Het fijn gemixte ei kleur dan helemaal rood. Vervolgens komen er beschuitmeel en de andere ingrediënten bij. Dit eivoer krijgen mijn goudvink mannen tot na de rui. De mannen worden diep rood en egaal op de borst. Door het drinkwater doe ik geen kleurstoffen. Meestal zakt het uit in de drinkflesjes.”

Baycox

Piet van Beers heeft ESB3 30% in huis. “Eigenlijk heb ik dat voor een enkele kanariekweker in onze club. Die komen dan hier voor een kuurtje voor de vogels. Ik gebruik voor mijn goudvinken tegen coccidiosis alleen maar Baycox. Dat krijgen al mijn goudvinken 2 dagen per maand door het drinkwater. Verder geef ik mijn vogels geen medicijnen.”

Aangetekend dient te worden dat de goudvinken van Piet van Beers allemaal in droge vluchten zitten. De volières zijn overdekt en de tussenwanden dicht. Aan de voorzijde van de loopgang kunnen ramen opgezet worden. Het succes van wereldkampioen Piet van Beers is te danken aan schone, droge kooien, de kwaliteit van de vogels en de veelvuldige aandacht. Zelfs als ‘goudvinken Piet’ niet bij zijn vogels is dan nog kan hij ze observeren door middel van een aantal camera’s die in de kweekruimte hangen. “Je weet maar nooit wat de vogels doen. En zo heb ik er ook nog een veilig gevoel bij.”

Piet van Beers weet dat hij dit jaar weer zijn uiterste best moet doen om op de eerste plaats voldoende goudvinken te kweken, goede kwaliteit te kweken en voor de tentoonstelling de juiste vogels te selecteren …. En af te richten.

 

 

 
 

                Goudvink mannen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Goudvink poppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Baycox 2 dagen per maand