Carla en Jack bekende gezichten tussen vogelliefhebbers
JACK EVERS: ‘VOGELS, DAT IS MIJN LEVEN’
Er zijn gezichten in het steeds kleiner en grijzer wordende wereldje van vogelliefhebbers die je bijna overal tegenkomt. Carla en Jack Evers horen daarbij. Onbekende namen? Dat kan. Maar als je het echtpaar wat beschrijft en waar ze te vinden zijn… “O ja, die. Die staan op de vogelbeurs in Tilburg. Of is het Rucphen? Ja, van gezicht ken ik ze denk ik wel. Van Boskoop? Zwolle? Zijn dat Carla en Jack Evers?”, zo wordt gereageerd als je met vogelliefhebbers praat over waar bepaalde vogels misschien te vinden zijn. Natuurlijk is het handel wat de Evers bedrijven, het is broodwinning. Maar interesse in vogels is wel de drijfveer om dat zo goed mogelijk te doen. Een kijkje achter de schermen bij iemand die eerst vogelkweker was, handelaar werd, lange dagen werkt en toch nog tijd vindt vogels te kweken.
door Huub Vervest
“Via een omweg ben ik in de vogel- en vogelvoederhandel gekomen”, begint Jack Evers. “Mijn eigenlijke beroep is metselaar, mijn hobby was kweken van kleurkanaries en kruisingen. Ik deed mee aan tentoonstellingen en ging graag naar vogelbeurzen. Sinds een jaar of dertig ben ik daarom lid van ‘De Vogelvrienden Rucphen’ en ‘De Koperwiek’ in het Belgische Wildert. Vanwege rugklachten moest ik als metselaar stoppen. Ik heb toen besloten mij helemaal op vogels toe te leggen. Dat was mijn hobby. Ik probeerde daar mijn beroep van te maken.” Jack Evers begon aan een vierjarige vakopleiding om te komen waar hij wilde zijn en liet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak: Vogelkwekerij De Bosruiter. Een zucht van verlichting ging door heel Sprundel toen na enkele jaren het Dibevo diploma, een ondernemersdiploma en certificaten commerciële en administratieve vaardigheden op zijn naam stonden!
Kijken kost er niets
“Voor de vogelkwekerij, waar het voor mij begon, bedachten we de naam ‘De Bosruiter’. We woonden in die tijd aan de Kolkstraat, vlak bij natuurreservaat De Lokker in Sprundel. De bosruiter, een steltlopertje, was een enkele keer dwaalgast daar in de moerassen en vennen. Het werd de naam voor de vogelkwekerij én onze bouvierkennel. Na enkele jaren op een tijdelijke locatie in St. Willebrord heropende ‘De Bosruiter’ op een nieuw adres in Sprundel. Vogelkwekerij werd gelijk vogelspeciaalzaak. Carla Evers zorgt nu voor het voer, benodigdheden, voedseldieren en boeken. Jacks’ afdeling is de vogelhandel; kanaries in kleuren en vormen, diverse soorten tropische vogels, duifjes en Europese vogels. Jack Evers: “Europese vogels die mij te koop aangeboden worden moeten zonder uitzondering goed geringd zijn. Ik kan en wil geen enkel risico lopen.” Kijken kost er niets en het zijn echt alleen vogelliefhebbers die het terrein van ‘De Bosruiter’ op rijden.
Advies
“Zuid-Amerikaanse sijzen en kardinalen zijn een beetje mijn specialiteit. Maar iemand die hier komt voor een zebravink, Japanse meeuw en om advies vraagt, die krijgt advies.” Carla: “Dat zou wat zijn om zonder advies de gekochte vogels mee te geven. Die klanten zie je toch nooit meer terug? Daar beginnen we niet aan!” Het certificaat commerciële vaardigheden werpt vruchten af! Het bedrijf van familie Evers is gevarieerd ingericht; er is een theetuin (ook voor koffie met appelgebak!), een natuur volière van 1000 m2, een dierenweide van 10.000 vierkante meter en daarnaast heeft Jack zijn kooien en volières met vogels. ‘Voor de handel’ zoals dat heet en ‘privé’. Ook voor die vogelliefhebbers die geen voorstander zijn van vogels bij een handelaar te kopen, of zelfs misschien helemaal geen vogels of dieren hebben, kan een bezoek aan ‘De Bosruiter’ in Sprundel toch een beetje ontspanning zijn.
Opladen
’s Zomers – ook op zondag – is ‘De Bosruiter’ een rustpunt. Een rustpunt, ook voor toevallige voorbijgangers, is het open en het overdekte terras. Met uitzicht op de natuur volière en de dierenweide. Voor de oplaadpunten staat soms een file elektrische fietsen in allerlei uitvoeringen. Opladen wil toch iedereen met het aanzicht van vogels, natuur, dieren en een mooie tuin? Natuurgebied De Pannenhoef, waar het eerder aangehaalde niet toegankelijke natuurgebied De Lokker deel van uit maakt, is vanaf het terras op afstand te zien. Voor een ritje en een vrije middag kan een bezoek aan dit vogel- en dierenparadijs een tip zijn. Vertrouw als u in de streek onbekend bent wel op uw navigatiesysteem of bekijk voordat u vertrekt de routebeschrijving op de website van De Bosruiter. De Sprundelse Turfstraat ligt wel buitenaf. Googlen naar ‘De Bosruiter’ levert een routebeschrijving, de wisselende openingsdagen en tijden. (www.bosruitervogelspeciaalzaak.nl)
Gegroeid
Wat enkele jaren geleden begon als eenmanszaak/vogelkwekerij is gegroeid als jonge vogels in een nest met goed voerende ouders. Marieke Hendrikx is er in vaste dienst; vogels voeren en verzorgen, dagelijks terugkerend schoonmaakwerk, verkoop van voer e.d. , vakken vullen en tussendoor appelgebak, fris, thee of koffie – met een glimlach - serveren op het terras. voedseldieren en boeken. Jacks’ afdeling is de vogelhandel; kanaries in kleuren en vormen, diverse soorten tropische vogels, duifjes en Europese vogels. Jack Evers: “Europese vogels die mij te koop aangeboden worden moeten zonder uitzondering goed geringd zijn. Ik kan en wil geen enkel risico lopen.” Kijken kost er niets en het zijn echt alleen vogelliefhebbers die het terrein van ‘De Bosruiter’ op rijden.
Speciale grond?
“Hebben jullie hier soms speciale grond?”, wordt er wel eens aan Jack of Carla gevraagd. “Het lijkt wel of hier geen onkruid groeit.” Het antwoord. “Het enige dat wij hieraan doen is er heel veel en lang in werken. Onkruid er uit, maaien, snoeien, er voor zorgen dat de tuin er netjes bij ligt doen we op de enkele uren in de week dat we niet open zijn. Als er dan klanten, voorbijgangers, kijkers of koffiedrinkers komen, dan hebben wij er in ieder geval voor gezorgd dat de tuinen er netjes bij liggen. Een visitekaartje en wij vinden die waardering fijn om te horen.”
80 Uur per week
Als het lijkt alsof het bij dit bedrijf allemaal vanzelf gaat, dan komt hier de teleurstelling: Jack Evers maakt een (bescheiden) schatting dat hij 80 uur per week bezig is met vogels, dieren en de tuin. “Bijvoorbeeld. Als we naar de kleindierenmarkt op woensdag in Barneveld rijden gaat ’s morgens om drie uur de wekker. Vogels voeren, verzorgen, vogels uitvangen, kooien laden. Naar Barneveld rijden we iedere week ’s morgens om 6 uur weg. Lossen, opstellen, voer nalopen, drinken verzorgen. Tegen het einde van de beurs het omgekeerde ritueel. Thuis? Dan weer kooien lossen, vogels verzorgen.” Jack: “Op mijn vrije maandag, na het verzorgen van de vogels en de dieren, wacht de tuin. Dat is ontspanning voor mij. Gelukkig hebben we enkele goede vrijwilligers, een oom en een tante van Carla. Tussendoor, meestal ’s avonds, moeten we zorgen dat de administratie op orde is.”
Dier- en vogelsoorten
Bij een snelle opsomming van vogel- en diersoorten ontstaat dit ongetwijfeld incomplete lijstje: rode ibissen, jufferen kroonkraanvogels, enkele soorten tropische duifjes, siereendjes, tragopanen, toeraco’s, blauwbuik scharrelaars, Kerry Hill schapen, Indische antilopen, alpácas, Rex konijnen, roodhalsganzen, hangbuik zwijntjes, Australische emoe, lelkieviten, diverse soorten lijsters, kardinalen, glansspreeuwen, buulbuuls. Deze vogels en deze dieren zijn voor een deel privé en voor de show. Dan is er nog een wisselende variatie aan kleine en minder kleine vogels ‘voor de handel’.
Hoop op hoppen
Het begon als vogelkwekerij en het zit er bij Jack Evers nog altijd in. Als hij meer tijd zou hebben zouden de kweekresultaten wel meer zijn. “Jack wat heb je bijvoorbeeld in 2012 gekweekt?” Na enig nadenken komt antwoord: “Blauwbuik scharrelaars, rode kardinalen, Noord-Amerikaanse blauwe bisschoppen, roodkuif kardinalen, witkuif gaailijsters…. en kastanjerug lijsters. Die komen voor op de Sunda eilanden, Lombok en Timor.” Om te checken of wat hij zegt juist is loopt deze geboren vogelkweker naar een van zijn privé boekenkasten, grijpt een goed boek en slaat open op bijna de juiste pagina waar Zoothera dohertyi beschreven wordt. Duidelijk niet de eerste keer dat dit boek in Jacks’ handen komt! Voor 2013 is de wens van Jack Evers om hoppen te kweken. “Het zijn in mijn ogen erg mooie vogels. Ik heb een nog tamelijk jong koppel. Vorig jaar waren de eieren onbevrucht. Voor dit jaar heb ik betere hoop op jonge hoppen.”
Veeronderzoek
“Vogels, dat is mijn leven”. Het klinkt als een liefdesverklaring. Maar als je dagelijks veel vogels in de hand hebt, je telefoons voortdurend rinkelen, er iemand binnenstapt met vogels voor de verkoop, er nog enkele klanten of kijkers ronddrentelen om wat te vragen over vogels, een klant vanuit de half geopende deur roept: ‘Jack, zit er nog een groene kanariepop’ en dan verder rijdt naar een andere handelaar, dan moet je wel vogelliefhebber zijn om dit allemaal aan te kunnen. Het valt op hoe geduldig vogelliefhebbers zijn als ze anderen over vogels horen praten. Bij de slager of bakker letten ze op wie aan de beurt is; hier niet. Hier hebben ze tijd. Bezoekers of kijkers komen niet alleen uit Nederland maar ook uit België, Frankrijk, Duitsland, Tunesië of van Malta. “Ik kan via de dierenarts eventueel een gezondheidsverklaring af laten geven voor vogels. Maar daar stopt het mee voor mij.” In een ordner heeft Jack Evers de resultaten van DNA verenonderzoek op vogels die bij hem in voorraad zijn. “Voor aangekochte vogels die wat minder algemeen zijn en waarbij het niet gemakkelijk is het geslacht te bepalen stuur ik vaak veren op naar Gendika. Iemand die op zoek is naar een man of een pop van een bepaalde vogelsoort heeft er een voordeel bij als het geslacht van de vogel bepaald is. Precies geteld heb ik die veeronderzoeken niet. Zijn het er per jaar tweehonderd? Zou best kunnen. Misschien wel meer.”
Dogo Canario
Als je zo ver achteraf woont, kun je niet zonder maatregelen te treffen tegen vogeldiefstal en inbraak. Er is hier over nagedacht en advies ingewonnen. Bescheiden als hij blijft geeft Jack Evers aan dat het volledige terrein goed omheind is. “Ik heb twee stevige honden die op het moment dat we open zijn in een kennel zitten. De ene is een Presa Canario, of Dogo Canario, de ander is een kruising tussen een Presa Canario en een Amerikaanse Staffordshire terriër. Voor ons zijn dat lieve honden. Maar prima waakhonden. Hier op het privé terrein kunnen ook auto’s parkeren. En fietsen stallen. We willen ook daarmee geen risico lopen. 24 Uur per dag, 7 dagen per week hangen er camera’s die continue alles registreren wat er op het terrein en in de verkoopruimtes gebeurt. Dat moet wel omdat het terrein op het moment dat de poort open is vrij toegankelijk is.” Dogo Canario – toevallig? - is van oorsprong van de Canarische eilanden. Jack en Carla Evers bekende gezichten tussen vogelliefhebbers? Nu misschien nog meer en wellicht beter omdat op korte wijze het ontstaan van hun bedrijf uit de doeken gedaan is en u een kijkje in de keuken van ‘De Bosruiter’ werd gegund.
|