Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

 

Carla en Jack bekende gezichten tussen vogelliefhebbers 

JACK EVERS:  ‘VOGELS, DAT IS MIJN LEVEN’ 

Er zijn gezichten in het steeds kleiner  en grijzer wordende wereldje van  vogelliefhebbers die je bijna overal  tegenkomt. Carla en Jack Evers horen  daarbij. Onbekende namen? Dat kan. Maar  als je het echtpaar wat beschrijft en waar ze  te vinden zijn… “O ja, die. Die staan op de  vogelbeurs in Tilburg. Of is het Rucphen?  Ja, van gezicht ken ik ze denk ik wel. Van  Boskoop? Zwolle? Zijn dat Carla en Jack  Evers?”, zo wordt gereageerd als je met  vogelliefhebbers praat over waar bepaalde  vogels misschien te vinden zijn.  Natuurlijk is het handel wat de Evers  bedrijven, het is broodwinning. Maar  interesse in vogels is wel de drijfveer om  dat zo goed mogelijk te doen. Een kijkje  achter de schermen bij iemand die eerst  vogelkweker was, handelaar werd, lange  dagen werkt en toch nog tijd vindt vogels  te kweken. 

door Huub Vervest

 “Via een omweg ben ik in de vogel- en  vogelvoederhandel gekomen”, begint  Jack Evers. “Mijn eigenlijke beroep is  metselaar, mijn hobby was kweken van  kleurkanaries en kruisingen. Ik deed mee  aan tentoonstellingen en ging graag naar  vogelbeurzen. Sinds een jaar of dertig  ben ik daarom lid van ‘De Vogelvrienden  Rucphen’ en ‘De Koperwiek’ in het Belgische  Wildert. Vanwege rugklachten moest ik als  metselaar stoppen. Ik heb toen besloten  mij helemaal op vogels toe te leggen. Dat  was mijn hobby. Ik probeerde daar mijn  beroep van te maken.”  Jack Evers begon aan een vierjarige  vakopleiding om te komen waar hij  wilde zijn en liet zich inschrijven bij de  Kamer van Koophandel als eenmanszaak:  Vogelkwekerij De Bosruiter. Een zucht  van verlichting ging door heel Sprundel  toen na enkele jaren het Dibevo diploma,  een ondernemersdiploma en certificaten  commerciële en administratieve  vaardigheden op zijn naam stonden!

 Kijken kost er niets 

“Voor de vogelkwekerij, waar het voor  mij begon, bedachten we de naam ‘De  Bosruiter’. We woonden in die tijd aan  de Kolkstraat, vlak bij natuurreservaat  De Lokker in Sprundel. De bosruiter,  een steltlopertje, was een enkele keer  dwaalgast daar in de moerassen en vennen.  Het werd de naam voor de vogelkwekerij  én onze bouvierkennel. Na enkele jaren  op een tijdelijke locatie in St. Willebrord  heropende ‘De Bosruiter’ op een nieuw  adres in Sprundel. Vogelkwekerij werd  gelijk vogelspeciaalzaak. Carla Evers  zorgt nu voor het voer, benodigdheden, voedseldieren en boeken. Jacks’ afdeling  is de vogelhandel; kanaries in kleuren  en vormen, diverse soorten tropische  vogels, duifjes en Europese vogels. Jack  Evers: “Europese vogels die mij te koop  aangeboden worden moeten zonder  uitzondering goed geringd zijn. Ik kan en wil  geen enkel risico lopen.” Kijken kost er niets  en het zijn echt alleen vogelliefhebbers die  het terrein van ‘De Bosruiter’ op rijden.

 Advies

  “Zuid-Amerikaanse sijzen en kardinalen  zijn een beetje mijn specialiteit. Maar  iemand die hier komt voor een zebravink,  Japanse meeuw en om advies vraagt, die  krijgt advies.” Carla: “Dat zou wat zijn om  zonder advies de gekochte vogels mee te  geven. Die klanten zie je toch nooit meer  terug? Daar beginnen we niet aan!” Het  certificaat commerciële vaardigheden  werpt vruchten af!  Het bedrijf van familie Evers is gevarieerd  ingericht; er is een theetuin (ook voor  koffie met appelgebak!), een natuur volière  van 1000 m2, een dierenweide van 10.000  vierkante meter en daarnaast heeft Jack  zijn kooien en volières met vogels. ‘Voor de  handel’ zoals dat heet en ‘privé’. Ook voor  die vogelliefhebbers die geen voorstander  zijn van vogels bij een handelaar te kopen,  of zelfs misschien helemaal geen vogels  of dieren hebben, kan een bezoek aan  ‘De Bosruiter’ in Sprundel toch een beetje  ontspanning zijn. 

Opladen

  ’s Zomers – ook op zondag – is ‘De  Bosruiter’ een rustpunt. Een rustpunt,  ook voor toevallige voorbijgangers, is het  open en het overdekte terras. Met uitzicht  op de natuur volière en de dierenweide.  Voor de oplaadpunten staat soms een file  elektrische fietsen in allerlei uitvoeringen.  Opladen wil toch iedereen met het aanzicht  van vogels, natuur, dieren en een mooie  tuin? Natuurgebied De Pannenhoef, waar  het eerder aangehaalde niet toegankelijke  natuurgebied De Lokker deel van uit maakt,  is vanaf het terras op afstand te zien. Voor  een ritje en een vrije middag kan een bezoek  aan dit vogel- en dierenparadijs een tip  zijn. Vertrouw als u in de streek onbekend  bent wel op uw navigatiesysteem of bekijk  voordat u vertrekt de routebeschrijving op  de website van De Bosruiter. De Sprundelse  Turfstraat ligt wel buitenaf. Googlen naar  ‘De Bosruiter’ levert een routebeschrijving,  de wisselende openingsdagen en tijden.  (www.bosruitervogelspeciaalzaak.nl) 

Gegroeid

  Wat enkele jaren geleden begon als  eenmanszaak/vogelkwekerij is gegroeid  als jonge vogels in een nest met goed  voerende ouders. Marieke Hendrikx is er in  vaste dienst; vogels voeren en verzorgen,  dagelijks terugkerend schoonmaakwerk,  verkoop van voer e.d. , vakken vullen en  tussendoor appelgebak, fris, thee of koffie  – met een glimlach - serveren op het terras. voedseldieren en boeken. Jacks’ afdeling  is de vogelhandel; kanaries in kleuren  en vormen, diverse soorten tropische  vogels, duifjes en Europese vogels. Jack  Evers: “Europese vogels die mij te koop  aangeboden worden moeten zonder  uitzondering goed geringd zijn. Ik kan en wil  geen enkel risico lopen.” Kijken kost er niets  en het zijn echt alleen vogelliefhebbers die  het terrein van ‘De Bosruiter’ op rijden. 

 

Speciale grond?

  “Hebben jullie hier soms speciale grond?”,  wordt er wel eens aan Jack of Carla  gevraagd. “Het lijkt wel of hier geen  onkruid groeit.” Het antwoord. “Het enige  dat wij hieraan doen is er heel veel en lang  in werken. Onkruid er uit, maaien, snoeien,  er voor zorgen dat de tuin er netjes bij ligt  doen we op de enkele uren in de week  dat we niet open zijn. Als er dan klanten,  voorbijgangers, kijkers of koffiedrinkers  komen, dan hebben wij er in ieder geval  voor gezorgd dat de tuinen er netjes bij  liggen. Een visitekaartje en wij vinden die  waardering fijn om te horen.” 

80 Uur per week

  Als het lijkt alsof het bij dit bedrijf allemaal  vanzelf gaat, dan komt hier de teleurstelling:  Jack Evers maakt een (bescheiden)  schatting dat hij 80 uur per week bezig is  met vogels, dieren en de tuin. “Bijvoorbeeld.  Als we naar de kleindierenmarkt op  woensdag in Barneveld rijden gaat ’s  morgens om drie uur de wekker. Vogels  voeren, verzorgen, vogels uitvangen,  kooien laden. Naar Barneveld rijden we  iedere week ’s morgens om 6 uur weg.  Lossen, opstellen, voer nalopen, drinken  verzorgen. Tegen het einde van de beurs  het omgekeerde ritueel. Thuis? Dan weer  kooien lossen, vogels verzorgen.” Jack: “Op  mijn vrije maandag, na het verzorgen van  de vogels en de dieren, wacht de tuin. Dat  is ontspanning voor mij. Gelukkig hebben  we enkele goede vrijwilligers, een oom en  een tante van Carla. Tussendoor, meestal  ’s avonds, moeten we zorgen dat de  administratie op orde is.” 

Dier- en vogelsoorten

  Bij een snelle opsomming van vogel- en  diersoorten ontstaat dit ongetwijfeld  incomplete lijstje: rode ibissen, jufferen  kroonkraanvogels, enkele soorten  tropische duifjes, siereendjes, tragopanen,  toeraco’s, blauwbuik scharrelaars, Kerry  Hill schapen, Indische antilopen, alpácas,  Rex konijnen, roodhalsganzen, hangbuik  zwijntjes, Australische emoe, lelkieviten,  diverse soorten lijsters, kardinalen,  glansspreeuwen, buulbuuls. Deze vogels  en deze dieren zijn voor een deel privé en  voor de show. Dan is er nog een wisselende variatie aan kleine en minder kleine vogels  ‘voor de handel’. 

 

Hoop op hoppen

  Het begon als vogelkwekerij en het zit er bij  Jack Evers nog altijd in. Als hij meer tijd zou  hebben zouden de kweekresultaten wel  meer zijn. “Jack wat heb je bijvoorbeeld in  2012 gekweekt?” Na enig nadenken komt  antwoord: “Blauwbuik scharrelaars, rode  kardinalen, Noord-Amerikaanse blauwe  bisschoppen, roodkuif kardinalen, witkuif  gaailijsters…. en kastanjerug lijsters. Die  komen voor op de Sunda eilanden, Lombok  en Timor.” Om te checken of wat hij zegt  juist is loopt deze geboren vogelkweker  naar een van zijn privé boekenkasten,  grijpt een goed boek en slaat open op bijna  de juiste pagina waar Zoothera dohertyi  beschreven wordt. Duidelijk niet de eerste  keer dat dit boek in Jacks’ handen komt!  Voor 2013 is de wens van Jack Evers om  hoppen te kweken. “Het zijn in mijn ogen  erg mooie vogels. Ik heb een nog tamelijk  jong koppel. Vorig jaar waren de eieren  onbevrucht. Voor dit jaar heb ik betere  hoop op jonge hoppen.”

 Veeronderzoek

  “Vogels, dat is mijn leven”. Het klinkt  als een liefdesverklaring. Maar als je  dagelijks veel vogels in de hand hebt, je telefoons voortdurend rinkelen, er iemand  binnenstapt met vogels voor de verkoop, er  nog enkele klanten of kijkers ronddrentelen  om wat te vragen over vogels, een klant  vanuit de half geopende deur roept: ‘Jack,  zit er nog een groene kanariepop’ en dan  verder rijdt naar een andere handelaar,  dan moet je wel vogelliefhebber zijn om  dit allemaal aan te kunnen. Het valt op  hoe geduldig vogelliefhebbers zijn als ze  anderen over vogels horen praten. Bij de  slager of bakker letten ze op wie aan de  beurt is; hier niet. Hier hebben ze tijd.  Bezoekers of kijkers komen niet alleen  uit Nederland maar ook uit België,  Frankrijk, Duitsland, Tunesië of van Malta.  “Ik kan via de dierenarts eventueel een  gezondheidsverklaring af laten geven voor  vogels. Maar daar stopt het mee voor mij.”  In een ordner heeft Jack Evers de resultaten  van DNA verenonderzoek op vogels die bij  hem in voorraad zijn. “Voor aangekochte  vogels die wat minder algemeen zijn  en waarbij het niet gemakkelijk is het  geslacht te bepalen stuur ik vaak veren op  naar Gendika. Iemand die op zoek is naar  een man of een pop van een bepaalde  vogelsoort heeft er een voordeel bij als het  geslacht van de vogel bepaald is. Precies  geteld heb ik die veeronderzoeken niet.  Zijn het er per jaar tweehonderd? Zou best  kunnen. Misschien wel meer.” 

Dogo Canario 

Als je zo ver achteraf woont, kun je niet  zonder maatregelen te treffen tegen  vogeldiefstal en inbraak. Er is hier over  nagedacht en advies ingewonnen.  Bescheiden als hij blijft geeft Jack Evers aan  dat het volledige terrein goed omheind is.  “Ik heb twee stevige honden die op het  moment dat we open zijn in een kennel  zitten. De ene is een Presa Canario, of Dogo  Canario, de ander is een kruising tussen  een Presa Canario en een Amerikaanse  Staffordshire terriër. Voor ons zijn dat lieve  honden. Maar prima waakhonden. Hier  op het privé terrein kunnen ook auto’s  parkeren. En fietsen stallen. We willen  ook daarmee geen risico lopen. 24 Uur  per dag, 7 dagen per week hangen er  camera’s die continue alles registreren wat  er op het terrein en in de verkoopruimtes  gebeurt. Dat moet wel omdat het terrein  op het moment dat de poort open is vrij  toegankelijk is.” Dogo Canario – toevallig?  - is van oorsprong van de Canarische  eilanden.  Jack en Carla Evers bekende gezichten  tussen vogelliefhebbers? Nu misschien  nog meer en wellicht beter omdat op korte  wijze het ontstaan van hun bedrijf uit de  doeken gedaan is en u een kijkje in de  keuken van ‘De Bosruiter’ werd gegund.