Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

DE BOOMKLEVER door Theo Heinsbergen

Ditmaal een artikel over de boomklever, niet te verwarren met de boomkruiper. De boomklever komt vrij algemeen voor in Nederland, behalve langs de kust. Ze zijn door heel Nederland te vinden, vooral in oude bossen maar ook in parken en tuinen.
In 2000 is er een telling geweest en er bleken tussen 16.000 en 20.000 kweekkoppels te zijn in Nederland.
De boomklever is ongeveer 14 cm groot en ziet er gedrongen uit. Het verschil tussen man en pop is niet erg duidelijk, maar er zijn toch wel kleine verschillen zoals: de oranje bruine rug is bij een man scherper afgetekend en bij een pop minder scherp en ook de oogstreep is vaak bij de man wat duidelijker.
Werkelijk een prachtig vogeltje wat net zo snel schoksgewijs omlaag als omhoog tegen een boom loopt, zelfs behendiger als een specht die alleen maar omhoog beweegt en zijn staart gebruikt voor steun, deze steun heeft de boomklever niet nodig. Hij zoekt behendig vooral oude dode boomstammen af naar insecten, maar eet ook noten en zaden. Noten stopt hij in een gat of spleet in een boom om er vervolgens driftig op los te hakken zoals een specht.
Vanuit een fotohut waar ik foto’s maak is vaak de boomklever aanwezig en deze is vooral verzot op pinda’s, prachtig om te zien. Ik vergeet soms om er foto’s van te maken.
De boomklever is een holenbroeder die graag oude spechtnesten gebruikt, maar ook gebruik maakt van nestkasten of openingen in muren.
Apart gedrag is dat ze de opening verkleinen door deze gedeeltelijk dicht te metselen. Er worden vervolgens 6 tot 9 eieren gelegd, één of twee broedsels per jaar.
Er zijn in Nederland broedresultaten bekend in gevangenschap, wat een geweldige prestatie is.
Bij de fotohut zijn ze vaak te zien, waar ik ze ongezien op enkele meters kan observeren zonder dat ze mij zien en er vervolgens prachtige foto’s van kan maken.