Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

Over oranje/gele akkers rond Loon op Zand Door:Drs. J.J.M. van Riet" Dierenarts b.d.

Dit voorjaar kleurden veel akkers/weilanden oranje door het spuiten van neonlcotinamides. Deze worden in de landbouw gebruikt voor het doodspuiten van weilanden en akkers.    

In principe zijn deze gewasbeschermingsmiddelen bedoeld om eens in de 6 à 7 jaar breedbladige eenjarig onkruid maar vooral hardnekkige overjarige grassen (b.v, panen) te bestrijden. De andere jaren kan dan volstaan worden met mechanische onkruidbestrijding. Het meest gebruikt werd Roundup in combinatie met een ander onkruidbestrijding middel.    

Omdat steeds duidelijker wordt dat we    afstevenen op een tweede SILENT SPRING    zijn de in 2017 toegelaten middelen op"    nieuw onderzocht. Van de toen toegelaten    53 middelen zijn er inmiddels 36 verboden: voornamelijk middelen met bijmenging van    tallowamine. Deze verboden middelen zijn    in 2018 en 2019 toch veelvuldig gebruikt (voorraadje opwerken).   

Roundup   

Nu is gebleken dat het aantal insecten in vijf jaar tijd is afgenomen met 75% (je    krijgt toch bijna nooit meer" in ieder geval veel minder vaak" een vuile autoruit door    insecten) en tevens wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de werkzame stof van Roundup (glyfosaat) het enzym EPSPS blokkeert in het onkruid dit ook doet    bij bacteriesoorten in de darm bij bijen en andere insecten.   
Hun immuunsysteem wordt daardoor aangetast. (Procedings of the National Aca"    demie of Sciences: https:/www.pnas.org/contentl115/41 /10305).   

Het verbod uit 2015 voor gebruik door overheden is van kracht. België heeft particulier gebruik in 2017 verboden. De Eu heeft in 2017 het gebruik van Glyfosaat    zonder bijmenging met vijf jaar verlengd. Frankrijk verbiedt gebruik per 1"1"2020.    De strijd tussen Monsanto (USA) en Bayer (BRD) om het alleenrecht werd in feite bepaald door wie als eerste grote claims aan zijn broek kreeg en deze moest betalen.    Bayer nam Monsanto over na enkele door Monsanto verloren rechtszaken.    Echte onafhankelijke onderzoeken zijn er bijna niet omdat de producent bijna altijd    medefinancier is van het onderzoek. (IARC: wel kankerverwekkend ECHA: niet kanker"    verwekkend). Dat restanten op marktplaats    worden aangeboden tegen ramsj-prijzen    ziet u als u glyfosaat op internet intikt.

 Wat nu voor de Loonse landbouwer/    veehouder   

Kies voor niet gebruiken als u uw grond beheert als goed rentmeester voor uw en    onze kinderen, die de aarde slechts tijdelijk in bruikleen heeft.   

Kies bij grasland 'vernieuwing' niet voor het doodspuiten van alles wat er op staat.    Dit is in feite misbruik door de boer die de tekenen des tijd miskent.
Wettelijk mag u kiezen voor gebruik als het strikt noodzakelijk is en dan volgens de WUR methode en alleen, zolang het middel is toegelaten.    Gebruik nooit restanten of mengsels.   

Particulier    

Geen restanten opwerken: gewoon nooit    meer gebruiken. Zo zit dat!   

Drs. J.J.M. van Riet" Dierenarts b.d.

Onkruidbestrijding  

Duitse regering verbiedt omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat

De Duitse regering gaat het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden. Minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) heeft woensdag bekendgemaakt dat het middel vanaf 2024 volledig in de ban wordt gedaan. Twee jaar geleden stemde Duitsland in een Europese stemming nog voor gebruik van het middel.

Het verbod op glyfosaat, een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld, wordt vanaf volgend jaar gefaseerd ingevoerd. Over iets meer dan vier jaar is het middel volledig verboden. Het verbod is onderdeel van een bredere campagne van de Duitse regering om de afname van de insectenpopulatie tegen te gaan.

Gebruik van glyfosaat, voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup, is omstreden. Het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), concludeerde in 2015 dat glyfosaat „waarschijnlijk” kankerverwekkend is voor mensen.

Andere toezichthouders en instituten, met name de WHO zelf en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), hebben glyfosaat juist als veilig bestempeld. Daarom verleende de Europese Unie eind 2017 een nieuwe vergunning voor gebruik van het middel, voor de duur van vijf jaar. Ook Duitsland stemde twee jaar terug, net als Nederland, voor gebruiksverlenging. De Duitse minister van Landbouw gaf toen opdracht om voor te stemmen, terwijl hij wist dat de minister van Milieu tegen was. Doorgaans onthoudt Duitsland zich van stemming als de regering intern is verdeeld. De stem van Duitsland gaf de doorslag voor verlenging van de Europese vergunning.

Het Duitse chemieconcern Bayer, eigenaar van pesticidenbedrijf Monsanto dat Roundup in 1974 op de markt bracht, is in de Verenigde Staten al meermalen tot een schadevergoeding veroordeeld. Tegen het bedrijf lopen in de VS nog talrijke vergelijkbare rechtszaken van mensen die stellen dat ze kanker hebben gekregen door gebruik van glyfosaat.

Voor Bayer is Roundup een probleem sinds het in 2016 het Monsanto overnam. Door de dreiging van hoge schadeclaims is de beurskoers van het concern flink gedaald. (NRC)

Bron: NRC 5-9-2019