Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

DIEFSTAL Door: Lou Megens

Zomaar een woord, het had ieder woord kunnen zijn wat als aanhef gebruikt is, maar het is DIEFSTAL. En wel VOGELDIEFSTAL. Nu is iedere diefstal beneden alle peil, ze moeten immers altijd van je eigendommen afblijven. Want waarom zou je een ander iets ontnemen wat niet van jou is? Voor het geld? Roem? Euforie? Haat? Kick? Maar het blijft vooral een laffe daad. En wie doet dat? Een drugsverslaafde die kortstondig geld nodig heeft? Of een berekenende daad van uitgekookte professionals? Of “iets” ertussenin? En wat is de aanleiding geweest? Direct of indirect? (van praten komt praten) Veel vragen, zelden antwoorden.

Vaak lees je ergens (krant, Facebook, vogelsite) dat er vogels zijn gestolen. Soms staat de gedupeerde er zelfs bij afgebeeld. Vaak is het dan een man op leeftijd die volledig ontredderd bij zijn lege kooitjes staat, waar zijn geliefde kanaries in zaten. Of “specialisten” hebben in een zwaar beveiligd vogelpark of dierentuin als Avifauna of Zoo Veldhoven toch kans gezien om jaarvogels, zwarte kaketoes en neushoornvogels te stelen. Niet iets wat je even in een lopertje meeneemt…. Het maakt niet uit, de ontreddering en het verdriet is immens en overal. Maar het blijft een bericht wat je met enige afstandelijkheid leest, net als de oorlog in Jemen of Syrië. Totdat het dichtbij komt….

Mijn vriend X (hij wil niet bekend worden gemaakt), belt me op zondagmorgen op. “Lou, ze hebben bij me ingebroken en bijna al mijn vogels gestolen!” Verpletterend zo`n bericht. Ik ga direct naar hem toe en neem samen met hem door wat er gebeurd is in de nacht van zaterdag op zondag. Troostend geef ik hem een knuffel (ja, dat doen mannen soms ook) en zeg hem dat ik het verschrikkelijk vind, omdat ik weet wat zijn vogels voor X betekenen. En hoeveel moeite hij ervoor doet, de liefde die hij erin steekt én terugkrijgt. De trots als er een broedsel lukt en het verdriet als er wat misgaat.

Dat gaat allemaal door me heen als ik de ontreddering op zijn gezicht zie. Alle deurtjes staan open van zijn volières. Waarom is dat? Haast of wraak? X doet geen vlieg kwaad en laat in principe geen tot weinig vreemden bij hem thuis komen. Eventueel overtollige vogels verkoopt hij liever aan een handelaar tegen een lagere prijs, dan aan vreemden over de vloer waarvan je nooit zeker weet….

Hij zit niet op Facebook en plaatst geen advertenties op vogelmarkt.net. We zien de voetstappen in de volières, de omgevallen voer- en waterbakken. De afdruk van een achterwerk in het zand van het nachthok. Je kunt de gevolgde route van de criminelen bijna volgen, want dat het er meerdere zijn, daar kun je donder op zeggen! Er houdt er minimaal één de uitkijk bij de auto en waarschijnlijk ook nog één in de tuin, terwijl de andere(n) zich uitleven in de volières. De details laat ik weg in dit relaas. Wat ook weg is, is het plezier, wat blijft is verdriet, vertwijfeling en woede. De gestolen vogels zijn geen vogels die je “even” opnieuw aanschaft. De meesten worden slechts zelden te koop aangeboden. Om nog maar niet te spreken over de zorgvuldig opgebouwde kweeklijn die nu verbroken is. Pijn, dat is wat rest. X wil stoppen, wat een natuurlijke reactie is.

Hij heeft er even helemaal geen zin meer in. De motivatie en liefde komt wel weer terug, maar dat heeft tijd nodig. Maar net nu, net voor het opkomende kweekseizoen zal het onmogelijk zijn om alle vogels te vervangen. Natuurlijk is het ook veel geld wat er aan waarde gestolen is, maar de immateriële schade is niet vervangbaar! X wil geen aangifte bij de politie doen, maar uiteindelijk doet hij dat toch. Natuurlijk levert het niets op, de politie komt ook niet kijken, er moet via internet een aangifte ingevuld worden.

Maar ja, daar kun je je emoties niet kwijt! Dat X tijdens de inbraak niet wakker is geworden begrijpt hij niet goed, maar misschien is dat maar goed ook…..

Na enkele dagen van zoeken bij handelaren in de buurt én vertwijfeling (zou die ene bezoeker onlangs nou toch….), wordt er nagedacht over een alarmsysteem. Mijn vriend is duidelijk, er komt geen vogel meer in de volière vooraleer er een alarmsysteem is aangelegd! Zelf slaat me de schrik ook om het hart en neem ik onmiddellijk stappen om een beveiligingsplatform op te zetten.

Maar liefst zeven verschillende stappen/ systemen zet ik op voor alle volières, die ik om overduidelijke redenen niet vermeld. Maar de laatste stap, stap 7 wil ik u middels een foto niet onthouden!

En die bezoekjes van onbekende liefhebbers voor het ophalen of ruilen van vogels? Die bouw ik af! Hoe gezellig sommige ook kunnen zijn. Het is jammer dat we zo met onze prachtige hobby om moeten gaan door een aantal verachtelijke deplorabele criminelen! Mogelijk is het wel een goed idee om eens een apart artikel te wijden aan mogelijke beveiligingen. Ik schat zo in dat vele liefhebbers daar blij mee zouden zijn! Liefhebbers zouden hun eigen tips aan de redactie kunnen sturen, die er dan een artikel van kan maken, wat niet gebonden is aan enige persoon. Er is veel mogelijk denk ik zelf, ook kleine dingen kunnen afdoende zijn, zonder dat het veel geld kost.

 

En….. iedere barrière is er een die toch maar weer genomen moet worden!

 

Lou Megens