Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

20E BEC TT URK Tekst Afdeling BEC Urk,

foto’s Harmen Romkes

 

Het is 17 oktober 2022 als er in de avond een WhatsApp bericht binnen komt op mijn telefoon, het is een bericht in onze groepsapp van de tentoonstelling op Urk: ‘’Hoe lijkt het dit jaar?’’. Iedereen in de appgroep weet precies wat er bedoeld wordt, namelijk: gaan we dit jaar nog een TT organiseren?

Want laten we niet vergeten dat de onzekere tijden die achter ons liggen bij sommige kwekers ook als ‘’lekker makkelijk’’ werden ervaren, even geen vogels uitvangen, geen vogels opkooien, de vogels rustig in de kooien/volière laten vliegen, geen stress! Het zijn allemaal factoren die mee spelen om niet mee te doen met een TT, want wat is er nu makkelijker om de weg van de minste weerstand te kiezen? Maar diezelfde weg is tegelijkertijd ook de ondergang van onze vogelliefhebberij!

Ah fijn, het blijft even stil in de app, maar dan komen de berichten langzaam binnendruppelen. Deze berichten variëren van: ‘’ ik weet het niet! Is er nog wel genoeg tijd?” maar ook: “Ja natuurlijk gaan we dat regelen!” Er wordt besloten om op zeer korte termijn bij elkaar te komen voor een ‘’ warm’ overleg. De + en - punten worden naast elkaar gelegd en al snel wordt duidelijk dat wij er met zijn allen voor gaan, want hoe dan ook er moet leven in de brouwerij blijven, ongeacht met meer of minder vogels. Allemaal de schouders eronder en doorzetten!

 

Het moest allemaal in 3 weken gebeuren, reclame maken, inschrijvers benaderen, show opbouwen, prijzen regelen en natuurlijk onze sponsoren overtuigen van onze show. Ieder kreeg een duidelijke taak mee en zo werd er letterlijk en figuurlijk een show uit de grond gestampt en wel de 20e Open Noord Nederlandse kampioenschappen voor Europese cultuurvogels e

n aanverwante soorten.

Maar wat waren wij blij dat onze sponsoren en vogelliefhebbers net zo enthousiast waren als wij, want wat moeten wij zonder sponsoren en liefhebbers? Alles verliep volgens plan. Binnen onze kennissenkring werd er de vraag gedaan naar vrijwilligers die ons wilden helpen met het opbouwen van de show, een aantal vogelliefhebbers bood zich direct aan om iedere avond te helpen met de opbouw, uiteindelijk moeten wij het met zijn allen doen.

Het was ondertussen 31 oktober ‘22, een tiental vrijwilligers, waaronder ook jeugd, stond klaar om te beginnen met de opbouw van de show, anderen waren bezig om inzenders te benaderen, weer anderen waren druk met sponsoren, maar het mooiste vond ik toch wel de jeugd die ijverig mee hielp aan de opbouw, mooi om te zien hoe zij op jongere leeftijd al betrokken raken bij de vogels.

Uiteindelijk lukt het ons om in 3 weken tijd een schitterende show op te bouwen. Op woensdag 16 november was het dan zover, het inbrengen van de tt vogels, stuk voor stuk stonden kwekers te wachten om hun mooiste vogels in te brengen. Deze avond liep gesmeerd en in een paar uurtjes tijd stonden de stellingen vol. De dag van het keuren was aangebroken, om 08:00 arriveerden de keurmeesters en na een warme bak koffie met iets lekkers konden ze van start gaan. Ook dit jaar waren er weer vele complimenten van de keurmeesters, hoe groot de variatie weer was aan Europese cultuurvogels, van barmsijs tot pestvogel, van bloemputter tot Japanse appelvink, van staartmees tot braamsluiper, kortom: soorten genoeg! Maar aan het begin van de middag moest na een intensieve keuring nog een algemeen kampioen gekozen worden. Alle ‘’goud-vogels” werden voorgedragen aan de keurmeesters, het kritische oog van de keurmeesters moest nogmaals ingezet worden om voor perfectie tot in detail te kiezen. Eén voor één verdwenen ook weer vogels van de tafel, stuk voor stuk schitterende vogels, er kon er maar één algemeen kampioen worden. Zou het die prachtige goudvink worden? Of toch die Himalaya kruisbek, of die fraaie braamsluiper? Uiteindelijk viel de keus unaniem op een kneu, prachtig in al zijn eenvoud, een schitterend exemplaar en zo versloeg de kneu alle aanwezige vogels.

Diezelfde avond volgde de opening van de tentoonstelling door Bertus Schellekens en na zijn toespraak werden de deuren geopend voor publiek. Een mooi aantal bezoekers, liefhebbers, kwekers volgden. Vele complimenten volgenden over de aankleding van de tentoonstelling, de showkooien, de grote volière met waterval, waar dit jaar Europese scharrelaars als bewoners in verbleven.

De showkooien zijn altijd weer de trekpleisters en waren dit jaar gevuld met bijzondere soorten zoals: roodvoorhoofd kanaries, bontbekplevieren, Siberische blauwe nachtegalen, pestvogels, draaihalzen, gierzwaluwen, goudhaantjes, kleine zwartkopjes, Japanse en Chinese appelvinken. De verkoopklasse was ook dit jaar weer rijkelijk gevuld met allerlei soorten cultuurvogels en ook daar was weer genoeg belangstelling voor.

Een prachtig voorbeeld is toch wel dat er een Belgische kweker speciaal naar Urk kwam gereden omdat hij op de sociale media een putter te koop zag staan in onze verkoopklasse waar hij al langere tijd naar op zoek was. (Hij had bijna 700km gereden, maar was dolgelukkig toen hij de putter in handen had, prachtig toch?)

Op zaterdag volgde de prijsuitreiking en zoals alle andere jaren was er weer genoeg om uit te reiken, mooiste insecteneter, mooiste aanverwante soort, mooiste mutant en de mooiste wildkleur. Maar ook de jeugd was hier ook weer goed vertegenwoordigd en de wisselbokaal van de jeugd verhuisde dit jaar van Urk naar Winsum.

Onze eigen voorzitter, Hessel de Vries, had de algemeen kampioen in handen en won dan ook de speciaal gemaakte BEC TT Urk klok. Al met al kijken wij terug op een prachtige tentoonstelling waarbij wij al onze inzenders, jeugd, vrijwilligers, Vogelvrienden Urk en natuurlijk onze sponsoren willen bedanken!

En volgend jaar? Natuurlijk de 21e editie! Bent u er ook bij?