Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

HITTE      Door: Hein in ’t Hout

De voorspelling dat we een hittegolf kregen was voor mij direct een reden om te kijken hoe om te gaan met mijn wildzang vogels die ik houd in vluchtjes. Vanuit het verleden wist ik dat het er erg warm kon worden en dat de vogels het er erg moeilijk mee zouden krijgen. Mijn vluchten zijn met de opening op het oosten en de onderste helft van de voorwand is van groen trespa, het dak is van dubbellaags acryl plaat en de achterwand is van sandwich.

Er staan 4 nog jonge bomen rondom en op 10m. aan de westkant staan grote bomen. Het geheel staat in open veld zodat de wind er makkelijk in kan. De zon schijnt ‘s morgens op de voorwand en draait na een paar uur op het dak en de binnen temperatuur is dan ook al gauw een paar graden boven de buiten temperatuur.

De vogels gaan meestal op de grond zitten maar hebben het zichtbaar warm, de vogels die zitten te broeden worden naar beneden gehangen opdat ze het minder warm hebben. In het verleden heb ik bij warme dagen een tuinsproeier op het dak geplaatst en met eigen bron water het dak natgehouden.

Dit is voor de temperatuur afdoende maar je moet wel steeds in de buurt zijn voor het geval dat er wat misgaat met de sproeier. Een nadeel is dat het stroom verbruikt omdat de grondwaterpomp constant moet lopen en het dak wordt bruin door het ijzer wat in het grondwater zit.

Dit jaar heb ik gekozen om sandwich panelen van 8 cm. dik en met een witte buitenkant op het dak te leggen. Ze waren over bij de bouw van een kippenschuur en de platen waren gezaagd (restant partij) en hebben dus geen veer groef verbinding. De platen zijn los op het dak gelegd en er is 2m. dicht gelegd. Op de trespa voorwand hebben we een plaat en wat losse stukken tegen aangezet en het resultaat is verbluffend.

Tijdens de afgelopen zeer hete week hadden de vogels geen problemen en zaten er normaal bij. Tot zover iedereen tevreden. Het dilemma waar ik nu voor sta is: wil ik het permanent zo maken of alleen tijdelijk. De sandwich panelen zijn best zwaar en kunnen er over de winter niet los op blijven liggen. Even er op en af tillen is geen makkelijke klus en het wordt aanzienlijk donkerder in de hokken. Misschien wel te donker om de vogels in het begin van het broedseizoen aan het broeden te krijgen. Dat we bij de bouw van volières en vluchten wel goed moeten nadenken hoe ze te plaatsen en hoe we om moeten gaan met een veranderend klimaat lijkt mij na 2 warme zomers logisch. Voor mij stof om na te denken, voor u zitten er misschien ideeën in waar u uw voordeel mee kunt doen en dat alles voor het welzijn van uw vogels.