Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN 2016 Door: Theo Heinsbergen

Op 25-26-27 november was het weer zover dat de Europese kampioenschappen werden gehouden in Oisterwijk, vooraf was het nog wat spannend of alles wel doorging door de vogelgriep, maar behalve voor enkele inzenders van duifjes, kwartels en rallen ging alles gelukkig gewoon door.
Er waren ongeveer 475 vogels te bezichtigen waaronder een aantal niet Europese soorten, maar die ergens verwant zijn aan onze inheemse vogels, deze verwantschap is in de Latijnse naam terug te vinden.
Wel is het héél jammer dat er nagenoeg geen inschrijvingen waren buiten Nederland, dit doet de naam Europese kampioenschappen vreemd klinken, ik heb van het bestuur begrepen dat zij er alles aan doen om deelnemers uit andere Europese landen te krijgen, maar dit loopt erg stroef om een of andere reden. Ook ik heb met vijf Hybrides deel genomen. Ondanks dat ik geen voorstander van hybride kweek ben, heb ik er toch enkele gefokt.

Er was mij verteld dat in een grote volière het wel zou lukken om met drie sijspopjes met één mannetje te kweken. Ik heb dit geprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat dit voor mij een éénmalig actie is geweest. Er waren veel vechtpartijen, vooral tussen de sijspopjes onderling, maar toch hebben alle drie de sijspopjes diverse nesten gehad. De eerste ronde was alles onbevrucht, later in het seizoen waren er wel enkele bevruchte eitjes, maar deze bleken achteraf maar halve sijzen te zijn. Ik had drie kleuren sijspopjes: een wildkleur, een bruin en een bruinpastel. Het sijsmannetje is een Agaat –bruin [isabel] maar deze speelt verder geen rol omdat hij waarschijnlijk heeft zitten slapen toen er bevrucht moest worden. Na twee keer onbevruchte eitjes had het bruin-pastel popje drie bevruchte eitjes. Deze kwamen alle drie uit: twee licht van kleur en een donkere. Tijdens het ringen dacht ik: het zijn twee isabellen en bij de donkere dacht ik aan wildkleur of bruin, maar toen ze het nest verlieten zag ik dat de donkere wel erg op een putter leek, de twee andere waren nagenoeg wit. Ik heb nog enige tijd aan lutino of ino sijsjes gedacht maar na enkele weken werd het mij duidelijk dat ook deze twee mijn putter als vader hadden.
 In mijn gezelschapsvolière zitten behalve de vier sijsjes ook een koppel putters, treursijzen en barmsijzen.

Mijn putterman is wildkleurig en split voor Aminet en er was een kleine kans dat hij ook split voor Satinet was. Ik heb van mijn koppel putters ook 5 ”echte” putters gekweekt samen met een Aminetpop. De jongen zijn allemaal saninet en wildkleur, maar de man blijkt ook satinet te vererven en heeft dit aan de bastaarden doorgegeven.
Intussen had ook het wildkleur sijspopje drie bevruchte eitjes, waarvan er twee zijn uitgekomen. Dit bleken Treursijs x Sijs bastaarden te zijn, deze twee zijn maar saaie vogels van kleur. Dit komt waarschijnlijk omdat een treursijs in de winter zijn prachtige kleur verliest, de twee jongen zijn een mannetje en een popje. Zou deze hybride man in het voorjaar ook een bruidskleed krijgen zoals een treursijsman? Ook vraag ik mij af of deze hybrides vruchtbaar zijn?
 Nu zijn ze saai van kleur en werden op de Europese TT niet gekeurd, op het keurbriefje staat: ”niet gevraagde hybride”.
Na contact met het C.O.M. en wat speurwerk ben ik er achter gekomen dat de naam CARDUELIS bij beide ouders voorkomt, dus familie van elkaar en daardoor geen echte hybride. Op een andere TT zijn ze wel gekeurd en haalden zij 90 en 89 punten.
De betreffende keurmeester had wat mij betreft wel wat meer uitleg mogen geven waarom de vogels niet gekeurd zijn. De andere drie zijn wel gekeurd en haalden 91-90-90 punten, de donker kleurige putter x sijs is een man en uitgegroeid tot een mooi contrastrijke vogel, die op een andere TT met 93 punten kampioen in zijn klasse is geworden, de twee lichte vogels zijn waarschijnlijk popjes en wit met wat geel van kleur.
Dit zijn mijn ervaringen betreffende de Europese Kampioenschappen en mijn Hybride kweek. Wel wil ik alle medewerkers van BEC die de TT hebben opgebouwd complimenteren met de netjes en verzorgde TT. Vooral de prachtig aangeklede Vitrines en volière zijn het apart vermelden zeker waard.