KWEEKVERSLAG PIMPELMEES (Parus Caereleus)) 2014 door: Harmen Romkes
Vorig jaar had ik al succesvol gekweekt met de pimpelmees en kreeg ik 7 mooie jongen op stok en ik keek vol vertrouwen uit naar het volgende kweekseizoen. Uiteindelijk besloot ik toch om het bewezen kweekkoppel van de hand te doen en om met een jong koppel verder te gaan.
Het nieuwe koppel bestond uit een e.k. man van 2013 en een door ruiling verkregen pop van 2013. Van de 7 jongen die ik in 2013 kweekte, was er elke keer eentje die mij aansprak, deze was brutaal, kwam tijdens het voeren direct als eerste naar de voerbak, hij leek de baas te zijn van alle aanwezige pimpelmeesjes en als ik de volière binnen liep, leek het of hij de rest van de aanwezige vogels beschermde, een brutaal opdondertje!, maar fantastisch om te zien.
Dit jong besloot ik uit te vangen en te voorzien van een kleurring en aan te bieden tijdens de jaarlijkse TT. (Dit werd tevens ook mijn kweekman voor het nieuwe jaar). De keus van de man bleek niet onverdienstelijk te zijn want met 93- punten behaalde ik een mooie 2e plek.
Terug naar het kweekseizoen. Het nieuwe jonge koppel pimpelmeesjes kwam super de winter door. (Het is algemeen bekend dat het pimpelmeesje ook tijdens zeer koude nachten perfect in de buitenvolière kan verblijven, in het binnenhok heb ik ze nooit gezien.) Vorig jaar kweekte ik de pimpels in een vlucht van 3m x 1m x 2m. Dit jaar wilde ik het proberen in een kleinere kooi om zo te laten zien dat mensen met een kleinere volière ook met de pimpelmees kunnen kweken en plezier kunnen beleven aan deze schitterende vogeltjes.
Het koppel plaatste ik in een ‘box’ van 1,5m x 1m x 2m, in deze box gebruikte ik uitgedroogde dennennaalden als bodembedekking, een flinke conifeer en een aantal takken welke dienen als zitstok. In het mooie voorjaar was al vroeg de gedragsverandering te zien bij de man. Deze gedragsverandering bestond net als bij mijn eerdere pimpelmezen uit: duik/zweefvluchten, het "zingen" en het kerven met de snavel bij de ingang van het berkenblok. (Dit was overigens hetzelfde berkenblok als waar de man ook in geboren was.)
14 april zag ik de man en pop steeds het nestblok in verdwijnen met nestmateriaal, wat deze keer bestond uit veel mos, watten, schapenwol en kleine donsveertjes. Ik besloot om de productie van het levende voer iets te verhogen en voerde o.a. levende meelwormen en buffalo’tjes, tevens voerde ik 's morgens vroeg wat diepvries pinky's bij. (Dit omdat het 's morgens nog niet zo warm was en de pinky's wat langer eetbaar blijven.)
30 april, in de vroege morgen besloot ik om in het nest te kijken omdat ik eerder die ochtend een " kermend, hoog " geluid uit het nest hoorde komen, in het nest lagen 2 mooie eitjes en het tellen was begonnen. Op 5 mei verdween de pop het nest in en moesten er dus 7 eitjes liggen, dit bleek ook zo te zijn. Na 14 dagen broeden kwamen de eerste eitjes uit en werd er door man en pop voortreffelijk gevoerd wat bestond uit buffalo’s, pinky's, geknipte wasmotlarven, dit alles diepvries.
Na 3 dagen ging ik levend voer verstrekken, maar tijdens het observeren zag ik dat man en pop niet met het voer naar het nestblok vlogen maar alles zelf verorberden. Het zou toch niet......maar helaas, 1 jong lag nog in het nest en de rest was verdwenen. Had ik dan toch niet mijn kweekkoppel moeten verkopen? Maar goed, de keuzes van moeder natuur zijn soms toch niet te begrijpen. Ik heb de volière nog doorzocht maar heb niets meer terug gevonden.
Het ene jong werd goed gevoerd, deze heb ik na 5 dagen geringd en na 14 dagen vloog het jong uit. Dan maar hopen op een tweede ronde en dat gebeurde gelukkig. Diverse paringen werden waargenomen en op 13 juni zag ik 8 prachtige eitjes in het nest liggen. Hier bleef het ook bij en na 14 dagen broeden kwam het eerste eitje uit. Uit voorzorg had ik toch maar een plekje gemaakt voor als het weer mis zou gaan. Ik had vakantie, dus had ik eventueel tijd om de jongen met de hand groot te brengen. Dit bleek gelukkig niet nodig te zijn. 7 jonge pimpelmezen in blakende gezondheid lagen er in het nest, allemaal levendig en goed sperrend met hun bekjes tijdens de inspectie. 1 eitje was verdwenen.
Ondertussen had ik aardig wat weideplankton verzameld met mijn insectenvanger die ik in de nacht had branden, dit werd dan ook veelvuldig gevoerd en de eerste dagen heb ik de man en pop met niets anders richting nest zien vliegen als met weideplankton. Pas toen mijn voorraad weideplankton op was, begonnen ze pas buffalo's en pinky’s te voeren. Na 4 dagen begon ik levend voer te geven wat ik bepoederde met aves opfok. Na 6 dagen heb ik de pimpelmezen geringd. Ook na het ringen werd er voortreffelijk gevoerd door de beide ouders. De ringen heb ik trouwens nergens van voorzien. Na 20 dagen vlogen de jongen uit, dit was best laat, maar goed, beter laat dan nooit. Alle 7 jongen werden nog c.a. 14 dagen gevoerd door beide ouders, totdat ze zelfstandig waren. Van enige agressie tussen jongen en ouders is bij mij nooit sprake geweest. Ondertussen (17 aug.) heb ik de pimpelmezen verkocht en besloten om te stoppen met de pimpelmees en naar een andere uitdaging op zoek te gaan. De beschrijving die ik de pimpelmees kan geven: Sierlijk, kleurrijk, behendig, oersterk, slim en fascinerend om te zien. Harmen Romkes.
|