Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker

Kweekverslag

Terug naar overzicht
  Kweekervaring met de goudvink  

door M. Pijls

 

In 2003 heb ik mij, nog meer dan voorgaande jaren, toegelegd op het kweken van Noordse goudvinken. Na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan is de afgelopen kweek uitstekend gelukt. De overtallige vogels (48 jongen uit 6 kweek­koppels) heb ik gemakkelijk kunnen verkopen via advertenties in het BEC-orgaan en via de vogeltjesmarkt in Hasselt-Kermt (B). Ondertussen heb ik mij weer zo goed mogelijk geïnformeerd door deelname aan tentoonstellingen in Groot-Genhout en Margraten en het bezoeken van diverse tentoon­stellingen: de Europese Kampioenschappen Europese Cultuurvogels in Eindhoven, de Limburgse Kampioenschappen Europese Cultuurvogels in Spaubeek en de club­kampioen­schappen in Meeuwen-Gruitrode (B). Verder heb ik lezingen bijgewoond van o.a. Alois van Mingeroet en vakboeken gelezen waaronder natuurlijk Europese vogels: kweken en tentoonstellen (door A.v. Mingeroet) en last but not least heb ik liefhebbers/kwekers bezocht. Ook op Internet zijn vele websites te vinden die nuttige informatie over onze liefhebberij verstrekken. www.cultuur­vogels.nl is er één van. 

Intussen staan wij weer voor het nieuwe kweekseizoen. Hiervoor heb ik een selectie gemaakt uit de jonge exemplaren en ik heb enkele overjarige vogels aangehouden. Bij de selectie heb ik gelet op de poten. Deze horen zwart te zijn. Je ziet vaak dat ze vleeskleurig zijn. Het zwart kan ook verkregen worden door de vogels scheuten van de bruidssluier te voeren. Ook heb ik gelet op de staartveren. Bij diverse vogels constateerde ik een witte vlek op de buitenste staartveer links en rechts. Dit is echter geen fout. Dit komt doordat de Noordse goudvink gekweekt is uit o.m. de Kamschatka goudvink. Deze wijsheden heb ik onder andere van de heer Jack Bloemen, lid van de vereniging Barmsijs Meeuwen-Gruitrode, keurmeester cultuurvogels en zelf 16x wereldkampioen! 

De poppen en mannen die de hele winter samen in de buitenvolière hebben gezeten, heb ik eind januari apart gezet. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om de volière goed schoon te maken, opnieuw te latexen met een Halamid toevoeging, de kweekboxen opnieuw in te richten en kleine reparaties en aanpassingen/verbeteringen door te voeren. Afgelopen jaar brak meteen in het begin van het seizoen een man een poot. Doordat hij zijn soortgenoot in de kweekbox naast hem door een smalle spleet kon zien, was het vechten geblazen en is hij op een gegeven moment met het voetringetje in het draad blijven hangen. Ook het probleem met  muizen die kans zien in de volière te komen en zich dan te verbergen, moet opgelost worden.  Ik hoop dat mijn vogels weer in optimale conditie zijn als de kweek half april echt begint. Hiertoe heb ik hen het hele jaar door eivoer gegeven en in het drinkwater doe ik altijd een soeplepel appelazijn per liter water. Van 1 mei tot 1 november doe ik op de eerste van de maand een driedaagse ESB-3 kuur. Zo hoop ik door o.m. een goede hygiëne van volière, zitstokken en voer- en waterbakjes, mijn vogels gezond en in optimale conditie te houden om zodoende het komend seizoen weer evenveel gezonde en mooie vogels te kunnen kweken.