Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker

Kweekverslag

Terug naar overzicht
   

Mijn kweek met de goudvink.

Pyrrhula Pyrrhula  

door Jack Olivier 

Een kort verslag over een succesvolle kweek wil ik u niet onthouden!

De eerste ronde werden er zes eieren gelegd, maar later bleken ze onbevrucht. In de tweede ronde kwamen er vier eieren, maar na het leggen van het derde ei zag ik op een morgen dat de pop op de grond wat zat te fladderen; later bleek dat ze moeite had om bij het nest te komen. Toen het vierde ei er lag werd het alleen maar erger. Ze at goed. Als ze op de grond zat was het ellendig om aan te zien hoe ze probeerde omhoog te komen om bij het nest te komen. Er moest dus ingegrepen worden, want op deze manier verspeelde ze te veel energie en dat zou ten koste gaan van het grootbrengen van de eventuele jongen. Ze liet toe dat ik haar oppakte en ik zette haar bij het nest. Het kwam zelfs zover dat ze naar me toe kwam huppelen om opgepakt te worden. Zes dagen lang heb ik dat gedaan. Maar op deze manier kon ik helemaal niet meer weg, dus moest er een oplossing worden gevonden.

In de kweekbox hing ik op drie verschillende plaatsen voer- en drinkbakjes op, ook een vlakbij het nest. Vanaf de grond heb ik toen laddertjes gemaakt en die naar het nest laten lopen, net zoals in het trappenhuis van een flat, en overal plaatste ik ook extra zitstokken (die eveneens naar het nest leidden).

Toen ik de zevende dag ‘s morgens bij de kweekbox kwam, zat de pop weer op de grond. Ik zette haar op het eerste laddertje en na enige aarzeling begon ze naar boven te huppelen en kon ze al doende alle voer- en drinkbakjes én het nest bereiken. Iedere dag ging het beter met de klimpartij en de man huppelde vrolijk mee. Wat me ook opviel was dat de man de pop met rust liet en niet veel broeddrift vertoonde. De jongen kwamen uit en werden door beide ouders gevoerd. Ze brachten vier prachtige jongen op stok!

Inmiddels is de pop geheel hersteld en heeft ze van de derde ronde één jong in het nest liggen; het enige wat is uitgekomen. Het groeide als kool en na vijf dagen kon ik het al bijna niet meer
ringen.

Vermoedelijk heeft de pop een spierscheuring gehad. In elk geval heb ik het trappenhuis nog maar even laten staan. Ik wil nog vermelden dat ik de man – een prima vogel -  in 2004 bij M.Pijls in Berg en Terblijt kocht.