MIJN KWEEK MET DE BAARDMAN door Ad Bergmans
Op de Bec-tentoonstelling van 2008 zaten in de verkoopklasse enkele baardmannen die mijn aandacht trokken. Ik had de vogels al wel enkele jaren eerder gezien, maar in eerste instantie dacht ik dat het tropische vogels waren. Het bleken inlandse te zijn. In de natuur ben ik ze overigens nog nooit tegengekomen. Ik verzamelde wat informatie over kweek en verzorging en ik ging tot aankoop over.
Mijn baardmannen verbleven in een buitenvolière van 1.80 m. x 0.80 m. x 2.20 m. (L-Br-H). Aan alle kanten zat gaas en de bovenkant werd afgedekt met licht doorlatende damwandplaten. De wind en de kou hadden vrij spel, maar de baardmannen bleken goed bestand tegen de winterkou.
In het voorjaar van 2009 plaatste ik een koppel putters in dezelfde vlucht. Ik zorgde voor nestgelegenheid in de vorm van vier kapelnestjes en een bos riet, dat ik met takken bij elkaar bond, en daar drukte ik een oud merelnest in. De putters gingen broeden, maar bij de baardmannen kon ik geen actie ontdekken. Op een gegeven moment was het zover dat mijn jonge putters (vijf stuks) bijna uitvlogen. De putterpop zat er niet zo florissant bij. De putterman had ik nog niet zien voeren. Eén jonge putter was nog wat klein en die legde ik onder een kanariepop met dezelfde grote jongen. Helaas overleed het jong na twee dagen.
Bij mijn baardmannen had ik nog steeds niets zien gebeuren. Totdat ik in de periode dat mijn putters zouden moeten uitvliegen, een pas uit het ei gekomen jong dood in de voerbak vond. Het móest wel een jong baardmannetje zijn. Maar ik had nog geen baardman gemist als ik in de kooi was. Ik inspecteerde de vlucht grondig en vond een piepklein nestje onder het merelnest. Er lagen drie onbevruchte eieren in.
Ondertussen zat mijn putterpop op de grond en de vier jongen uit het nest werden nog wel gevoerd maar de pop ging na twee dagen dood. De jonge putters zagen er naar omstandigheden goed uit. De putterman heb ik nooit zien voeren dus ik begreep niet dat deze nog niet zelfstandige putters het goed deden. Totdat mijn vrouw zag dat de baardman-man de jonge putters voerde. Ik kon het niet meteen geloven totdat ik het zelf zag. Dit verklaarde alles. De baardmannen zelf hebben dat jaar niet meer gebroed.
In het najaar van 2009 ruilde ik mijn baardmanpop tegen een pop van een collega-kweker. Hij kon er vreemd bloed in fokken en ik wist zeker dat mijn koppel onverwant was.
Mijn nieuwe koppel ging rond 15 april aan het nestelen in een kapelnestje. Ik zag ze met allerlei materiaal sjouwen en ze bouwden een mooi solide diep nest. De pop legde vijf eieren en ze kwamen allemaal uit. Het ringen bij deze vogels (2.7 mm.) vond ik moeilijker dan bij andere cultuurvogels. De pootjes waren namelijk aanvankelijk dikker. Na het uitvliegen worden ze pas dunner.
De jongen waren nog maar net uitgevlogen of er lagen al weer vier eieren in het nest. Deze werden niet bebroed en ik had het idee dat de man te fel was. Dus verwijderde ik eieren en nest. Snel genoeg daarna hadden ze weer een nieuw nest gemaakt, vervolgens vijf eieren gelegd, waarvan er vier uitkwamen. Ook deze jongen werden perfect grootgebracht. De vijf jongen van de eerste ronde zaten er gewoon bij. Ze werden wel uit de buurt van het nest gehouden, vooral door de man.
De pop legde nog een keer vier eieren maar deze werden niet bebroed. Misschien was het ondertussen ook wel te druk met negen jongen in de vlucht. Maar… ik was zeer tevreden.
Ik voerde mijn baardmannen zelfgemaakt eivoer. Dat bestond uit:
1 hardgekookt ei, ± 3 beschuiten, een stukje appel en een schepje aves.
Dit alles maalde ik goed. Daar kwamen nog bij:
diepvries pinkies, buffalowormen, levende buffalowormen, putter-/sijzenzaad + universeel. Achter de vlucht stond een emmer met rottend fruit, waar in een mum van tijd fruitvliegjes op afkwamen. Die vlogen de vogelkooi in en ze werden natuurlijk meteen verorberd door de vogels.
De baardman is een rustige, maar ook levendige vogel. Hij is niet agressief tegen andere volièrebewoners. Hij is niet zo vatbaar voor ziektes als sommige cultuurvogels. Ik heb dan ook nog nooit medicijnen o.i.d. hoeven te gebruiken.
|