Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

Vijftig jaar vogelkweekervaring bij Peter Hermes

WAT DOEN DE APPELVINKEN EN KRUISBEKKEN DIT JAAR?

door Huub Vervest

Peter Hermes kan bogen op meer dan 50 jaar vogels kweken. “Toen ik mijn eerste communie deed vroeg ik een koppeltje Europese sijzen als cadeau. En ik heb nog steeds sijzen,” zegt Peter Hermes. “Voornamelijk wildkleuren.” Dat die Europese sijzen van hem van kwaliteit zijn, bewijst het behaalde zilver op de COM tentoonstelling in 2011 in Tours (Frankrijk). Peter Hermes heeft ook tropische vogels en parkieten gekweekt. “In de wildzang ben ik begonnen met sijzen en groenlingen.” Hij heeft dit jaar een beetje de zinnen gezet op appelvinken en witband kruisbekken. Sijzen, putters en vinken blijven. “In het jaar van een sijs met zilver had ik op de wereldshow trouwens ook brons met een grote putter wildkleur. En dit jaar, 2012, goud met een keep. Daarvan heb ik trouwens maar 1 koppel en dat heeft 4 jongen grootgebracht. Goeie kwaliteit kepen. Van Wilco Bal. Maar denk niet,dat ik al jaren naar de wereldshow instuur.” Het deelnemen aan tentoonstellingen zoals van de Studiegroep Veldhoven, van de club in Zevenbergen, de SEC en de laatste jaren aan de wereldtentoonstelling van de COM is het gevolg van elkaar beïnvloeden en stimuleren door vrienden. Toon Dekkers, Piet van Beers, Kees Struijs en Peter Hermes helpen elkaar met het inzenden van vogels. “Door dat samen te doen is er altijd wel iemand die kan rijden om de vogels te brengen en te halen.” Vaak is dit viertal vogelmannen gezellig samen als de tentoonstellingen open gaan. In deze groep vallen meestal wel prijzen. Is het eens een keer niet bij de groenlingen (Toon Dekkers), dan wel bij de grote goudvinken (Piet van Beers), de grote putters van Kees Struijs of de sijzen, putters en dit jaar ook bij kepen van Peter Hermes uit Etten-Leur.

‘Italiaanse tijd’

“Er is een tijd geweest dat Italianen naar Nederland en België kwamen om grote putters te kopen. De mensen maken elkaar gek. Er werden toen hoge prijzen voor de vogels betaald. Ik vind dat de prijzen voor putters nu normaal zijn. Lager, maar beter voor de liefhebberij dan enkele jaren geleden.” Peter Hermes kweekt ongeveer 20 jaar grote putters.“Er is een tijd geweest dat men alsmaar grotere en nog grotere putters zocht. Soms waren dat putters die nauwelijks borsttekening hadden. Dus geen paddenstoel. De lichtbruine flanktekening is bij de hele lichte putters ook weg. Keurmeesters letten tegenwoordig meer op mooi getekende putters. Bij de wildkleuren: duidelijke borsttekening, een mooi strak en egaal masker, een goed zwarte, strakke ankertekening en heldere vleugelspiegels en vleugelstippen. De wildkleur putter met de hoogste punten op een tentoonstelling is tegenwoordig niet altijd meer de grootste.” Over het keuren van vogels heeft Peter Hermes een duidelijke mening: “Die keurmeesters bekijken een vogel in een TT-kooi korte tijd. Keuren is een momentopname. Zit de vogel als hij op de keurtafel staat heel goed, dan kan hij misschien hogere punten halen dan de putter die eerder al hoog scoorde en zich op het keurmoment even van de mindere kant laat zien. Er zijn mensen die op een tentoonstelling alleen een vogel van 92 of 93 punten willen kopen. Dat mag; ik houd liever vogels aan die een nest met vijf jongen goed grootbrengen. Daar zullen toch de kampioenen voor volgend jaar uit moeten komen. Als ik vogels koop, dan is dat bij een goede kweker en ik koop vogels die mij aanstaan qua gezondheid, formaat en model. Kampioenen moet je daaruit zelf kweken.” Nu Italië minder ‘jaagt’ op grote putters en op Italiaanse beurzen duizenden putters te koop aangeboden worden, bespeurt men een teruggang in het aanbod van grote putters die een (kleur) combinatie zijn van 3 of zelfs 4 mutaties. Bij Peter Hermes, met 15 kweekkoppels grote putters, is het merendeel wildvorm en agaat. Ik zag er een enkele witkop.

Putter ringen

“Voor mijn grote putters bestel ik natuurlijk 2,7 mm ringen. Met mijn kweeknummer M647 bestel ik ook altijd enkele 2,9 mm cultuurvogelringen, uiteraard met NL code en breukzone. Af en toe gebruik ik die ringen voor mijn grote putters. Ook bij mij gebeurt het wel eens dat ik te laat ben met ringen, dat ik geen tijd heb om te ringen of dat ik met 2,7 mm geringd heb en dat de ring op de een of andere manier van de poot geschoven is. Ik werk onregelmatig; soms kan ik niet iedere dag de geringde vogels controleren. Krijg ik er geen 2,7 mm meer om, dan gebruik ik 2,9 mm cultuurvogel ringen. Het is toch veel beter ze zo te ringen dan ongeringde putters te hebben? Die ring van 2,9 mm  gaat er echt niet af! De tegenwoordige ringen zijn van goede, harde kwaliteit.”

Putter kweek

De putters en sijzen bij deze vogelkweker zitten in volledig overdekte volières met daarvoor een eveneens overdekte loopgang. “De temperatuur binnen is bijna dezelfde als buiten. Toen het in februari zo hard vroor heb ik niet alleen binnen bij de putters en sijzen maar ook bij de buiten volières meerdere keren per dag het bevroren water moeten vervangen. Blij dat dat over is.” Putters kweekt Peter Hermes koppelsgewijs, in tegenstelling tot de vinken. “Ik vang wel de man bij de putterpop weg. Dat doe ik nadat de pop het tweede ei gelegd heeft. Als je niet te vroeg met de kweek begint is dan bijna altijd het hele legsel bevrucht. Als de man al het eerst gelegde ei niet met rust kan laten, dan gaat hij direct al bij de pop weg. Ik wacht dan af wat de man bij de tweede ronde doet.”We hebben de oplossing daarvoor niet besproken maar als zo’n eierpikkende man niet zeer uitzonderlijk mooi gekleurd en getekend is dan is hij waarschijnlijk het najaar niet meer in het vogelbestand van Peter Hermes. Zo zullen de grote putters met zwartbruine in plaats van lichtbruine borstkleur ook al voor de kweek begint bij Peter Hermes vertrokken zijn.

Voeding

De voeding van de Europese vogels is bij Peter Hermes, om het zo maar eens te zeggen, ‘van het gewone soort’. “Ik gebruik de normale zaadmengsels voor mijn putters, sijzen, kanaries, appelvinken, vinken en kepen. Mijn eivoer? Niets bijzonders? Ik maak dat altijd zelf; 1 hardgekookt ei, 3 beschuiten en 1 maatschepje Aves Opfokvoer. O ja, ik doe daar een klein stukje fijngemaakte broccoli onder. Zolang Aves er is gebruik ik dat al. Het eiwitgehalte hoeft echt niet zo hoog te zijn. Kiemzaad geef ik met mate: vogels zijn geen konijnen. Soms zie ik bij andere kwekers hele voerbakken vol met kiemzaad, levende en diepvries pinkies of andere insecten. Van alles en bakken vol. Je moet er aan denken dat wanneer de man of de pop hun jongen van enkele dagen oud een keer voeren dat het kropje al vol is. Daar zijn geen volle voerbakken voor nodig.” De kweekresultaten van 2011 van Peter Hermes bevestigen zijn juiste voermethode: 120 jongen van 15 koppels putters, 18 jonge vinken van 6 poppen, 33 jonge sijzen van 5 koppels, 4 kepen van 1 koppel. Peter Hermes: “En dan heb ik nog veel kanaries gekweekt. Kanariepoppen heb ik als reserve, als pleegouders. In de loop der jaren heb ik mijn putters geselecteerd op kweekeigenschappen en dan heb je de kanaries minder hard nodig. Van natuurbroed geniet ik meer. Ik denk dat kanaries ook ziektes overbrengen op bijvoorbeeld de jonge putters als ze die groot brengen.” Over het gebruik van ‘medicijnen’ en het ‘kuren’ is Peter in korte tijd uitgesproken; “Ik zuur het drinkwater aan met Vior en doe 1 keer per maand 1 dag 2 ml Baycox door het drinkwater.”

‘Veel verbeterd’

Van iemand die er al 50 jaar vogels kweken op heeft zitten, goede resultaten heeft en  goed contact heeft met andere kwekers, mag je aannemen dat hij spreekt uit ervaring. “Er is de laatste 25 jaren veel veranderd op het vlak en de mogelijkheden van Europese vogels kweken. Je kunt nu bijvoorbeeld veel soorten levende – en diepvries insecten kopen. Het hele jaar door. Ik herinner me nog dat we op ‘insectenjacht’ moesten gaan. Ook de vogels zelf hebben wij door er mee te kweken, veranderd,” zegt Peter Hermes. “Dat komt door het selecteren. Verder kweken met jongen die het voorgaande jaar goed door hun ouders zijn grootgebracht. Vogels met slechte kweekeigenschappen, slecht jongen voeren of ‘middelmatige’ jongen grootbrengen, gewoon niet meer aanhouden.” Peter Hermes kweekt niet altijd met vogels die een jaar oud zijn: “Goede kweekvogels gaan vier tot vijf jaren mee. Ik denk wel eens dat een eerste jaars putterpop misschien een ei meer legt.”

Start 1 mei

Peter Hermes heeft een naam op gebied van putters en sijzen. In binnen- en buitenvolières en in broedkooien kweekt hij daar mee. Bij hem buiten zijn, zo te zien nog niet zo heel lang geleden, een paar nieuwe volières gebouwd. Daarin Europese vinken in enkele kleuren en enkele koppels appelvinken.“De kweekresultaten daarvan moeten nog komen”, lacht Peter. Sinds kort heb ik enkele koppels witband kruisbekken. Ben benieuwd of ik die kan kweken.”
Kweken met de Europese vogels begint  voor hem op 1 mei. Dan pas komen er de nesten in en dan pas begint hij de kweektijd. “1 Mei is een goede startdatum. Uit onbevruchte eieren krijg ik geen jongen.”

 

 Wildkleur putter met bruinzwarte borstkleur

 Witband kruisbek

Appelvink