Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

Doe je mee?...., dit wordt de toekomst! door Lou Megens

 

We kunnen er niet omheen, er is steeds meer aandacht voor dierenwelzijn, of we het er mee eens zijn of niet. De druk van politieke partijen en dierenactivisten/lobbyisten en daarmee ook de invloed op makkelijk beïnvloedbare “neutrale” partijen wordt met het jaar groter. De vogeltentoonstellingen zoals we die in vele dorpjes en steden kennen, zullen een kentering (moeten) ondergaan, willen ze nog kunnen voortbestaan in de toekomst. En ben eerlijk, een (soms ook gestreste) vogel in een klein TT kooitje is toch een ander gezicht dan een vogel in een ruime vitrine, ingericht als zijn natuurlijke biotoop….

Over het opbouwen van en de gedachten achter deze show, waarmee de BEC zich écht onderscheidt van andere verenigingen wil ik u deelgenoot maken. De show bestaat al heel wat jaren binnen de BEC, maar sinds een aantal jaren zijn de oude witte vitrines vervangen door grotere, zacht groen gekleurde vitrines. De vogels zitten in het licht, terwijl de bezoekers in een wat verduisterde ruimte lopen, om daarmee een minimum aan stress voor de vogels te veroorzaken.

Bij de noodgedwongen verhuizing naar Oisterwijk liep het eerste jaar zeker niet alles vlekkeloos. Reden om na de show van 2015 een kritische brief aan het bestuur te sturen met een groot aantal verbeterpunten. En eerlijk is eerlijk, nagenoeg alle punten zijn opgepakt en verbeterd! Daarvoor mijn complimenten. Maar hoe loopt zo`n proces eigenlijk? Wat zorgt ervoor dat verbeterpunten worden opgepakt?

Er is een stimulans/prikkel nodig (een betere show) en drijfveren (motivatie/inzet van mensen) én er moet een initiator zijn. Als je dan ook nog een team van mensen hebt die elkaar goed aanvoelen en wat voor elkaar over hebben, kan er iets moois groeien.

De eerste aanzet is in de kritische brief gemaakt, maar zonder dat daar een vervolg aan wordt gegeven is het nutteloos. Gelukkig werd er tijdig een eerste vergadering gepland om de klokken gelijk te zetten. Een van de grotere projecten was het idee om een centrale grote volière te bouwen van natuurlijke materialen (berkenstammen) Maar wie zorgt daar (tijdig) voor? En hoe bouwen we dat op? Wat doen we met de inrichting? Wie levert de vogels? Willen we stromend water in de kooi? We wilden en kregen ook, een aparte grotere ruimte, afgescheiden van de TT. Die moest dan wel afgeschermd worden met houten borden (de uitbater van de locatie heeft dit gedaan) De glazen wand tussen TT en show wilden we ook afschermen met een groen gordijn. De vitrines zo mogelijk niet meer in lagen bouwen, maar alles op een lijn. Was er plaats voor een ornament met stromend water en bloemen/planten? Wie zorgt voor de aankleed materialen voor zowel de vitrines als de ruimte zelf? Kunnen we achtergrond geluid zoals vogelzang verzorgen in het show gedeelte?

Zoveel vragen, maar met gemotiveerde mensen kom je een heel eind! Een draaiboek met afspraken en beschikbare mensen werd in een tweetal vergaderingen samengesteld en vastgelegd. Al 9 dagen voor de opening wordt er gestart met het opbouwen van de stellingen en vitrines. De uitbater Erik, laat zich niet onbetuigd en helpt daar waar hij kan volop mee om zaken te regelen. Verduisteringsgordijnen?, geen probleem! Houten afscherming van de tent?, geen probleem! Even 10 kruiwagens geel zand om de volière in te richten?, geen probleem! Nog maar afgezien van de catering die doorlopend plaats vindt…. Op de maandag van de openingsweek kan er dan echt gestart worden met de opbouw van de volière en het inrichten van de vitrines. Dat moet ook wel, want de eerste vogels voor de show komen al op dinsdagavond aan van mensen die van ver komen en de vogels voor de TT in moeten brengen. De meeste vitrines worden echter ingericht door de eigenaren van de showvogels zelf. Zij weten immers exact wat de vogel voor een biotoop nodig heeft!

Rinus, Ad en Henk zorgen voor de opbouw van de stellingen met vitrines en gaan aan de slag met de grote volière. Als ongelukkigerwijze op maandagmiddag echter Henk van een trap valt, terwijl hij de lichtkoepels aan het verduisteren is, missen we de rest van de week een goede gemotiveerde medewerker… De rest van het team pakt de taken echter voortvarend op en we vorderen gestaag. De onderzijde van de vitrines is tot precies de grond toe afgeschermd met een mooi donkergroen doek. De ruimte blijft lekker koel, goed voor de vogels! Bovenop de vitrines komen nog planten en geprepareerde vogels in glazen stolpen van een preparateur, die dit ter beschikking stelt. Lou is druk bezig met het inrichten van vitrines. De centrale volière wordt prachtig om te zien, een echte aanwinst! Een ruwe schatting leert dat er (inclusief materiaal om in te richten) zo`n 2.000kg materiaal in zit….

Nieuwkomers Mart en Stefan richten hun eigen vitrines in op de momenten die hun het beste uitkomen. De eerste vitrines zijn door Rinus al op dinsdag gereed gemaakt en worden gevuld met vogels, maar de laatste pas vlak voor de keuring op donderdag laat in de middag! Het is iedere keer weer een verassing om te zien hoeveel materiaal er in zo`n vitrine gaat om die behoorlijk in te richten. Ook daarvoor nemen de meeste mensen zelf materiaal mee, dat komt de diversiteit alleen maar ten goede!

De waterpartij in de volière spuit te hard, er moet een oplossing gezocht worden. Afstellen van de pomp en een aparte spuitmond lijken het probleem verholpen te hebben. Maar als we tijdens de show er achter komen dat we abusievelijk een timer in werking hebben gesteld op de pomp (die dan onbereikbaar onder een berg zand en graszoden ligt), en er desondanks per dag zo`n 30 liter water bijgevuld moet worden, geeft dat te denken… Het water loopt harder uit de pomp dan het weg kan lopen door de drainage! Verbeterpuntje voor volgend jaar….

Het ornament met kienhout, een lopende waterval van 1,5 meter hoog, met orchideeën en varens met bromelia’s wordt voor het eerst opgebouwd. Toch gaat het lekker met de samenwerking, er valt geen onvertogen woord en het is ronduit gezellig! Alle slangen, snoeren en plastic potten goed camoufleren met mos en conifeertakken en het ziet er geweldig mooi uit! Een aanwinst!

Er zijn in totaal ook 4 vitrines met stromend water. Het duurt even voordat alles goed is geïnstalleerd en lekvrij lijkt. Maar toch moet er dagelijks behoorlijk water worden bijgevuld, door de capillaire werking van mos en planten. Lou zorgt voor het dagelijks voeren van de showvogels. Ieder voorfrontje is met bundelband bevestigd aan de houten vitrine, maar ook ieder deurtje wordt gezekerd met bundelband (tegen mogelijke diefstal van vogels), iedere dag opnieuw na het voeren. Ook worden de planten en mos in de vitrines dagelijks besproeid om  te snel uitdrogen tegen te gaan. Het geheel moet ook op de laatste dag nog lekker vers ogen!

De show zelf is een groot succes. Er worden alleen maar positieve en lovende opmerkingen gehoord. De bezoekers zijn zwaar onder de indruk van de getoonde creativiteit en mooie aankleding van het geheel. De achtergrondzang van de nachtegaal maakte ook indruk. Pas nadat een man alle vitrines met camera had gefilmd, kwam hij vragen in welke vitrine toch die nachtegaal zat die hij hoorde zingen! Hij kon hem niet vinden………

Na afloop worden de vogels weer uitgevangen en keert de rust weer terug. De dag erna, het is dan maandag, zijn we al weer vroeg aanwezig om alles af te breken en op te ruimen. Ook de grote volière wordt afgebroken en opgeslagen. Die gaan we volgend jaar weer opbouwen. De vitrines worden leeggehaald en schoongewassen. Herbruikbare materialen worden ook in opslag genomen, alle andere materialen worden weggegooid. Ook hier verloopt alles rustig in een harmonische sfeer.

Het is leuk om mee te werken aan deze show, in een team wat echt met en voor elkaar wil werken. We zijn altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste teamleden, of het nu voor de opbouw is (of opruimen) of om vitrines in te richten! Wie er dit jaar gewonnen heeft? Het team! De prijs? De waardering, lof en respect van de bezoekers!