Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

STIKSTOF EN VOGELS IN DE NATUUR Tekst: redactie BEC-INFO

Als er ontwikkelingen zijn, wordt dat breed uitgemeten in kranten, op radio en TV. Herhaling op herhaling: corona, Oekraïne, drugs, mondmaskers, toeslagenaffaire, brandstofprijzen, vaccinaties, enz.
De stikstofcrisis is absoluut niet verdwenen, al lijkt dat. Eens komt stikstof weer terug in het journaal. Stikstof is van belang voor het leven op aarde. Landbouw kan niet meer zonder stikstof bevattend kunstmest. Voedseltekort? Kunstmest! Meer voedsel voor de wereld; stikstof (N), fosfaat (P2O5) en kali (K2O). Maar…..; bepaalde inheemse planten - bramen, brandnetels, gras - gaan harder groeien door te veel aan stikstof. Overwoekeren van andere planten. Verdwijnen van insecten, vlinders en vogels.

Als stikstof zich bindt aan waterstof ontstaat ammoniak. Bindt het zich aan zuurstof dan ontstaan nitraat en nitriet (stikstofoxyden). En terug bij de vogels; weidevogels zijn - mede door stikstof – rigoureus in aantal gereduceerd. Verminderen van insecten wordt aan stikstof toegeschreven. In water veroorzaakt stikstof het ontstaan van groene algen, het dalen van het zuurstofgehalte: vissterfte (bron Greenpeace). Verzuring van de bodem is een gevolg van overmaat aan stikstofoxiden en ammoniak, vooral op zandgronden. Kalk en humus zijn stoffen die de verzuring van de grond kunnen opheffen.

Schelpen en steenmeel strooien

De schade aan de natuur op de Veluwe wordt geprobeerd op te lossen door het royaal uitstrooien van schelpengruis. Aanleiding daarvoor; eikenbomen sterven, jonge koolmezen breken hun zwakke pootjes en de vogels in de natuur leggen te dunne eischalen als gevolg van calciumgebrek. In andere gebieden werd royaal meel van Noorse stenen uitgestrooid. Nu maar hopen dat de vogels op de Veluwe de schelpen weten te vinden en zo hun gebrek aan calcium opheffen.

Hebben vogels verstandelijke eigenschappen?

Dit ‘schelpenverhaal’ doet denken aan prachtige natuurfilmpjes waarin machtige blauwgele ara’s van klei eten. Men beweert dat het eten van klei door deze vogels het voedsel neutraliseert en de ara’s voorziet van mineralen. Zouden die vogels ‘weten’ dat ze die mineralenrijke klei moeten nuttigen? Of is het eeuwenoud instinctmatig groepsgedrag? Mag men vogels verstandelijke eigenschappen toekennen? Zouden ara’s denken; “Nu moet ik klei eten, ik mis mineralen”? Zouden koolmeesjes een heel bos afspeuren op zoek naar schelpen om hun calciumtekort aan te vullen? Zouden onze goudvinken kunnen denken; “Nu eivoer voor broodnodige vitaminen en mineralen?”