Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

      

VOORTPLANTINGSSTRATEGIE  VAN  DE  RUIGPOOTUIL

 

Uit: Nieuwsbrief Gefiederte Welt  (Bron: ddp/wissenschaft.de)      Vertaling: Jeu Smeets

 

Indien er veel voedselaanbod is, neigen de vrouwtjes van de ruigpootuil ernaar het grootbrengen van hun kroost aan de man over te laten.  Ze laten man en kinderen in de steek om vele kilometers verderop met een andere man een nieuw leven op te bouwen en een nieuw gezin te stichten.

Daarmee verhogen zij het voortplantingsniveau. Tot deze conclusie kwamen Noorse onderzoekers rondom de wetenschapper Katrine Eldegaard van de universiteit van Ås. 

De vrouwtjes laten het nest alleen in de steek als blijkt dat de man veel voedsel aan kan leveren, zodat de kans groot is dat hij in staat is het broedsel groot te brengen.

In karige tijden blijven de vrouwtjes hun eerste man trouw of ze broeden zelfs helemaal niet. De ruigpootuil heeft zijn thuis in de uitgestrekte naaldbossen in het noorden van Europa, Azië en Amerika. In een broedgebied in het zuidoosten van Noorwegen hingen de onderzoekers een flink aantal nestkasten op en in het voorjaar (van 1995 tot 1999) keken ze of de nestkasten bezet waren door de uilen. De biologen bevestigden kleine radiotransponders aan de oude vogels en aan één van de jongen. Daarmee konden de onderzoekers vaststellen dat 70% van de vrouwtjes hun man met kroost achterlieten en ergens anders met een andere man opnieuw begonnen. De onderzoekers deponeerden daarnaast, in het experimentele deel van hun onderzoek, extra muizen in diverse nestkasten. De vrouwtjes waren toen eerder en vroeger geneigd hun familie te verlaten. Muizen zijn immers zeer volwaardig voedsel. Zij deden dat echter alleen als het mannetje goed gevoed en zwaar genoeg was om zijn taak te volbrengen. De onderzoekers hielden de grootte van de mannetjes in de gaten en wogen ze regelmatig. Dat de vertrokken vrouwtjes een nieuw gezin gingen stichten, konden de biologen in de meeste gevallen alleen maar vermoeden, aangezien de ontvangst van de transponders na drie kilometer verloren ging. Uit andere studies is inmiddels bekend dat de vrouwtjes twaalf of nog meer kilometers wegvliegen en dan inderdaad opnieuw gaan broeden. De onderzoekers vermoeden dat de ruigpootuilen deze voortplantingsstrategie ontwikkeld hebben teneinde grote schommelingen in het voedselaanbod te compenseren