Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel

Welkom op de website van B.E.C.

De vereniging die opkomt voor het belang van de Europese Cultuurvogel en het kweken ervan.

Wilt u hier ook deel van uitmaken? Meld u dan nu aan als lid.

Inloggen kweker
Terug naar overzicht

Artikel

DE KWEEK VAN 2018

Door Jan van Overmeeren

Zoals bekend probeer ik major putters en hybriden te kweken. De kweek is voor mij, als ik dit schrijf, begin maart ’18 in volle gang. Zie onderstaande opnames.

Kweken doe ik binnen met kunstlicht. Onderstaand een opname van mijn kweekruimte. Als de vogels de juiste leeftijd hebben gaan ze naar de uitvliegruimtes buiten. Beide ruimtes zijn tegen ongenode gasten beveiligd inclusief melding bij een evt. inbraak, via een meldkamer aan de politie. Verder heb ik de gewoonte, zeker gedurende de kweek, bezoekers te weren. Ik wil eigenlijk niet ingaan op het kweken zelf, maar een korte uitleg geven hoe de natuurlijke kweekcondities nagebootst kunnen worden. De basis is om in de wintermaanden het aantal lichturen te verlengen, tot de gewenste lengte. Dit liefst in een ruimte waar de temperatuur zeker boven de 10 graden Celsius is.

Via een schakel systeem worden de benodigde TL lampen geschakeld.

In mijn geval Philips lampen nr. 965. Zorg wel dat er een elektronische ontsteking in zit.

Gelijktijdig wordt een Rimo lampdimmer mee geschakeld. Deze heeft tot doel, dat na het uitschakelen van het licht, de gloeilamp die erop is aangesloten langzaam dooft over een tijd van ca. 40 minuten.

Begin december gaan bij mij de vogel koppels in de broedkooien. De lichtduur wordt wekelijks verlengd. Begin februari is het licht aan van ca. 5.15 uur tot 20. 45 uur.

Degenen die iets dergelijks van plan zijn moeten wel zorgen voor overjaarse of jonge vroege vogels.

Jan van Overmeeren

Regio contactpersoon BEC